Любов Панкратова, доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі НУБіП в студії AgroFM: «Про ситуацію на світових зернових ринках!»

13 вересня 2018 року

 

 

«В цьому році, якщо говорити про зернові культури, ми маємо незначні втрати, через погодні умови, які склалися впродовж року, тому врожай на сьогодні є дещо меншим – 24,5 млн тонн і відповідно експорт по пшениці на рівні 16,5 млн тонн. Це десь на 1 млн тонн меньше, ніж минулого року. Разом з тим, очікується експорт ячменю на рівні 4,5 млн тонн – досить непоганий показник. У нас триває активний збір пізніх зернових і тут очікується приріст, тому що ми плануємо в поточному році зібрати десь 30-31 млн тон кукурудзи, проти 24,5 млн тонн минулого року. З цієї кількості (30 млн тонн) на експорт планується 24,5 млн тонн проти 18 млн тонн кукурудзи в минулому році. Тобто, тут є явний приріст»
«Якщо Росія в минулому році поставила на міжнародний ринок рекордний обсяг пшениці – 42 млн тон, то в цьому році прогнозується на 7 млн тонн менше - 35 млн тонн. Очікування, щодо експорту української пшениці, на 1 млн тонн менше проти минулого року. І до того ж поговорюють, що якщо Росії буде не вистачати пшениці для внутрішніх потреб, вони можуть просто ввести заборону на вивезення пшениці. Цього в світі побоюються.
Україна такими методами не діє. У нас щорічно підписується Меморандум з учасниками експортної торгівлі і обсяги торгівлі стають прогнозованими. Цей меморандум вже підписаний в серпні місяці. Згідно Меморандуму передбачається поставка 8 млн тон продовольчої пшениці і 8 млн тон фуражної. Ці показники не є фіксованими. Вони можуть бути переглянуті у вересні місяці та скореговані»,- зазначила в ефірі AGRO.FM Любов Панкратова, експерт аграрних ринків, доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі економічного факультету НУБіП України 12 вересня 2018 року.
Повна версія інтерв’ю розміщено на сайті або сторінці фейсбук AGRO.FM 

Надія Резнік,
завідувач кафедрою біржової діяльності і торгівлі

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook