Практика: операція «Яблуко» для студентів-садівників

9 вересня 2018 року
     Вересень лише розпочався, а на Київщині яблучні жнива у розпалі. У нинішньому році яблука досягли знімальної стиглості на 10–12 днів раніше ніж зазвичай. Наразі, завершується збір плодів осінніх та ранньо-зимових сортів, на черзі зимові, а потім пізньо-зимові.
 
    До речі, у цьому році в ЄС очікується рекордний за останнє десятиліття врожай яблук. За попередніми прогнозами Всесвітньої асоціації виробників груш і яблук (WAPA) він може сягнути понад 12 млн. т. Європейський лідер з виробництва яблук — наші сусіди поляки, планують зібрати близько 5 млн. т. В Україні ж, очікують врожай понад мільйон тонн, частина з яких піде на експорт.
 
     Сучасний навчальний процес в НУБіП спрямований на посилення практичної складової підготовки. Задля цього для студентів третього курсу агробіологічного факультету, було організовано виїзні практичні заняття з дисципліни «Плодівництво» в Інституті садівництва НААН України, з яким налагоджена тісна співпраця. Навчальною програмою дисципліни передбачено вивчення техніки та технологій збирання врожаю плодових і ягідних культур. Отож, як тільки стартував навчальний рік, студенти одразу рушили на практику, де побачили і відчули з середини процес збирання яблук у промисловому саду.
 
 
     Потрудилися на славу. Під керівництвом співробітників кафедри садівництва та представників інститутської бригади студенти швидко заповнювали контейнери ароматними плодами. Оскільки якість урожаю була посередньою (його відправляли на переробку), то збирали яблука підряд не сортуючи. Під час занять, студенти навчилися прогнозувати очікувану врожайність. За їх підрахунками у цьому насадженні вона складає 40—60 т/га залежно від сорту. Також вони мали змогу ознайомитися із сучасними сортами яблуні та основними злісними шкідниками саду. Викладачі акцентували на тому, що донедавна такі шкідники, як кров’яна попелиця та каліфорнійська щитівка були карантинними об’єктами, а за останні роки швидко поширилися і вимагають системної боротьби з ними.
 
 
     Студенти були приємно вражені турботою з боку профспілки інституту, яка забезпечила їх теплим чаєм, бутербродами та солодощами. Додому поверталися із гарним настроєм, відчуттям добре виконаної роботи та новими знаннями з технологій вирощування плодів і правильного здорового харчування, яке включає щоденне споживання свіжих фруктів, овочів, ягід.
 
     Для довідки. ІС НААН України є головною науково-дослідною установою галузі садівництва України, а розташований він у передмісті столиці (с. Новосілки). Кафедра садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка здавна підтримує плідні творчі зв’язки з науковцями інституту. Завдяки укладеному договору між університетом та інститутом, навчальний процес на кафедрі тісно інтегрований з науково-дослідною роботою. Частина дипломників кафедри виконують дослідження за темами своїх наукових робіт у насадженнях та лабораторіях інституту.
 
     Нині, лише завдяки такій синергії освіти та науки можливо підготувати сучасного затребуваного на ринку праці фахового садівника!
 
 
Наталія Шевчук, Юрій Андрусик,
доценти кафедри садівництва
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook