Гуманітарії провели розширене засідання вченої ради: зростаємо і кількісно, і якісно

30 серпня 2018 року

      30 серпня на гуманітарно-педагогічному факультеті відбулося розширене засідання вченої ради факультету, у якому взяли участь від ректорату радник ректора, заслужений журналіст України Іван Чиж, члени вченої ради, науково-педагогічні працівники.

      Основна мета засідання – проаналізувати результати, отримані за минулий період, та визначитися із завданнями на новий навчальний рік.

     У своїй доповіді, звертаючись до колективу факультету, Василь Шинкарук назвав спочатку основні здобутки. Із-поміж них – розпочато підготовку фахівців зі спеціальності «Журналістика», розвинуто спеціальності «Міжнародні відносини»«Професійна освіта» і «Психологія», поліпшено кадровий склад, суттєво зросла чисельність студентів ‒ і становить 1065 студентів. Приємно, що до нас йдуть студенти з високим рівнем підготовки, переможці спортивних і творчих конкурсів, Малої академії наук і відмінники навчання. Факультет є першим в університеті за кількістю контрактників. Це, звичайно, як відзначив у доповіді Василь Дмитрович, заслуга свого колективу факультету.

     Звернув увагу присутніх декан факультету й на те, що до нас приходить переважна більшість абітурієнтів, в очах яких світиться і горить бажання навчатися. А вже на третьому курсі вони стають пасивними, байдужими. Тому викладачам потрібно змінювати методологію і методику навчання студентів, самим горіти бажанням навчати і виховувати нове покоління перекладачів, соціальних працівників, міжнародників, психологів, журналістів.

      Із зацікавленням науково-педагогічні працівники слухали про результати анкетування першокурсників, що його провів деканат факультету.
     Пошуки нових форм і методів профорієнтаційної роботи ‒ одне із завдань на новий навчальних рік. Проте варто й надалі застосовувати вже апробовані. Зокрема, варто продовжувати осінньо-весняну школу для абітурієнтів «Юний філолог», проведення науково-практичних студентсько-учнівських конференцій тощо.
    Студенти факультету із цього року мають можливість проходити безкоштовне стажування не тільки в університетах Польщі, але й Китаю, Німеччини.

     Суттєво поліпшилися робота викладачів з підготовки переможців всеукраїнських предметних олімпіад і всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт.
     Факультет активно проводить різнорівневі наукові конференції, працює над підготовці проектів науково-дослідних робіт. Саме на нього покладено місію проведення науково-методичних семінарів з підвищення психолого-педагогічної майстерності. За кількістю опублікованих монографій, статей у міжнародних виданнях факультет тримає перші позиції в університеті, продовжив Василь Шинкарук. Однак активніше треба публікуватися у виданнях, що входять до Scopus, WoS, щоб мати індекс цитування.

  

     Упродовж року започатковано системну господарську роботу та поліпшення матеріально-технічної бази власними силами із залученням спонсорських коштів. Зокрема, придбано оргтехніку та обладнання для медіалабораторії кафедри журналістики та мовної комунікації, яка розміщена у 17 навчальному корпусі.

     Реалізовано комплекс заходів з поліпшення викладання іноземних мов та гуманітарних дисциплін. Адже удосконалення та вивчення іноземних мов й надалі в пріоритетах факультету. У новому навчальному році, наголосив декан Василь Шинкарук, продовжуємо співпрацю із Центром Кембриджського університету, удосконалюємо і розвиваємо курси з вивчення іноземних мов на факультеті, плануємо створити Центр французької мови і Центр китаїстики.

     Проведена робота у 2017/2018 навчальному році – це заслуга всього колективу як студентського, так і професорсько-викладацького.

     Декан Василь Шинкарук окреслив пріоритетні напрями розвитку факультету загалом і кожної кафедри зокрема. В освітній діяльності ‒ підвищення якості освітніх послуг, удосконалення змісту освіти, створення англомовних магістерських програм, розширення баз виробничих практик, створення електронних навчальних курсів. У науковій роботі основний акцент потрібно зробити на участь у наукових конкурсах, грантах, потрібно збільшити публікації у Scopus та інших базах даних. Проведення профорієнтаційної роботи щодо залучення іноземних студентів на навчання, поглиблення та розширення наявних контактів з закордонними партнерами країн Європи, організація стажувань викладачів та студентів у закордонних університетах-партнерах, підвищення мовних кваліфікацій науково-педагогічних працівників – все це стосується пріоритетів у міжнародній діяльності.

     Активну участь в обговоренні взяли завідувачі кафедр Світлана АмелінаВіталій Шмаргун, доценти Іван ЧижСергій АсатуровОлена БалалаєваСвітлана ХристюкОлена Бабенко та голова студентської організації Валентин Савченко.

 

     За їх пропозицією вчена рада факультету схвалила звіт і пріоритетні напрями роботи колективу, що відбитто й у плані роботи вченої ради факультету на новий навчальний рік.

     Завершуючи підбиття підсумків роботи гуманітарно-педагогічного факультету, за поданням завідувачів кафедр та підтримки деканату голова вченої ради, декан Василь Шинкарукнайкращим працівникам факультеу вручив нагороди.

Світлана Харченко,
заступник декана 
гуманітарно-педагогічного факультету

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook