Дослідження Ланкастерського університету - бетон з коренеплодів!

15 серпня 2018 року
Ланкастерський університет (Великобританія)

 

 

Всі знають, що їсти овочі — корисно. Але ось будувати з них де-що? Нове дослідження Ланкастерського університету (Великобританія) покликане вивчити вплив впровадження коренеплодів у виробництво цементу на створення більш міцних і стійких будівель. 
Як стало відомо, проект, фінансований ЄС, повинен визначити «біоматеріали, отримані з харчових відходів, для створення екологічних, «розумних» і високопродуктивних цементних композитів». Вже вдалося досягти певних результатів — створити більш міцну бетонну суміш, виділяє менше вуглекислого газу при виробництві, шляхом додавання буряків і моркви. 
За словами професора Мохамеда Саафі, провідного дослідника університету, цемент являє собою звичайний портландцемент з нанотромбоцитами, витягнутими з відходів коренеплодів». Це значно знижує споживання енергії, так і виділення CO2 під час виробництва. 
Це дослідження довелося дуже до речі. По всьому світу країни вводять нові «зелені» обмеження по будівництву. Адже якщо нічого не зробити, то через 30 років виробництво бетону, яка відповідає за викид 8% вуглекислого газу у всьому світі подвоїться. 
За інформацією ProfiDOM.com.ua коли нанотромбоцити коренеплодів, зокрема, буряків і моркви, вносяться в бетон, композит не тільки перевершує звичайні бетонні продукти за механічними і мікроструктурними властивостями, але ще і споживає меншу кількість цементу. Тестування показало, що це все із-за збільшення вмісту гідрату силікату кальцію, складової частини, зміцнює бетон, завдяки овочевим екстрактам. Крім того, нова бетонна суміш довше служить, менше схильна до корозії і відрізняється більш щільною мікроструктурою. І все завдяки зелені.
Іван Роговський
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook