Боротьба за бджіл триває: висновки науковців університету

20 липня 2018 року

Використання недоброякісних пестицидів, або несвоєчасне повідомлення пасічників про терміни обробки сільськогосподарських культур істотно вплинуло на популяцію бджіл на Україні.  

 
Так, 23 травня 2018 року Головне Управління Держпродспоживслужби у Волинській області зафіксувало факт масового підмору бджіл у цілому ряді сіл Турійського рійону. За результатами випробувань Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК у зразках рослин, бджіл, бакової суміші виявлено залишкові кількості пестицидів, а саме діючу речовину інсектицидної дії лямбда-цигалотрин. Наразі пасічникам відшкодовують фінансові збитки. http://www.consumer.gov.ua/newsContents.aspx?HID=4276 
 
За даними УЛЯБП АПК на 18 липня 2018 року зразки з підмором бджіл надходили з Луганської, Черкаської, Харківської, Запорізької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Київської, Волинської та Івано-Франківської областей. У підморі виявлено лямбда-цигалотрин, диметоат, альфа-циперметрин, імідаклорид, ципродиніл тербутилазин, пропізохлор, тау-флувалінат. 
 
Поки що ми оцінюємо лише вплив  корисних комах, а от зробити це стосовно дикої природи дуже складно, а в деяких випадках - просто неможливо.
Разом з тим, збільшилась і кількість запитів на здійснення оцінки якості пестицидних формуляцій, багато з яких є контрафактного походження (біля 20%). Це може бути взаємопов’язаним явищем у польовому виробництві рослинницької продукції.
 
Як бачите, виклики дуже серйозні і маємо на них компетентно відповідати.
 
Валерій Ушкалов
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook