Управління живленням та фізіолого-біохімічним станом рослин картоплі столової успішно реалізоване агрохіміками університету

8 липня 2018 року

    Кафедра агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна НУБіП України успішно зібрала представників агробізнесу, науки, преси та аналітики із України, Білорусії, Молдови, Нідерландів, Угорщини, Швейцарії і Німеччини на Міжнародному науково-практичному семінарі «Управління живленням та фізіолого-біохімічним станом рослин картоплі столової», що проходив 5 липня 2018 року у межах «Картопляної майстерні» від компанії-партнера «Syngenta» за активної підтримки ТОВ «Біотех ЛТД».

    

     Робота семінару була презентована у 2-х локаціях. Одна частина була повністю присвячена системі захисту рослин картоплі столової, інша – її живленню й удобренню. Адже, якісна реалізація саме цих складових технологій вирощування є запорукою високого і якісного врожаю не тільки картоплі, а й будь-якої культури.

    

    У 1-й локації слухачі розглянули, обговорили та практично переконались у дії новітніх інсектицидів та фунгіцидів на полях картоплі столової від провідного оператора міжнародного ринку агрохімікатів.

     

     У другій локації учасники наочно розглянули сортову реакцію 17 сортів картоплі різних груп стиглості української і голландської селекції на удобрення, яке базується на застосуванні рідких комплексних добрив, азотних добрив пролонгованої дії «Utec 46» та «Entec 21», добрив із ріст-активуючими речовинами, монохелатів для позакореневого підживлення, ферментативних препаратів, добрив для підвищення стресостійкості рослин, тощо. Слід зазначити, саме ці дослідження із українськими сортами Скарбниця, Тирас, Случ, Летана, а також із голландськими – Фламенко, Сіфра, Карера, Коломбо, тощо – є полігоном науково-дослідної роботи кафедри та основою для бакалаврських, магістерських і кандидатських робіт під керівництвом професора Анатолія Бикіна, доцентів Ніни Бикіної і Надії Бордюжі. Зокрема, із одним із цих сортів цього року здійснюється впровадження у виробництво кандидатської роботи Ігоря Бордюжі по оптимізації живлення картоплі столової шляхом внесення рідкого фосфору, добрив із ріст-активуючими речовинами за обробки бульб та позакореневого підживлення.

  

     Крім того, професор Анатолій Бикін представив концепцію та технічну реалізацію різноглибинного внесення добрив під картоплю столову, як шлях ефективного використання елементів живлення рослиною і добрив. Саме ця розробка є науковим надбанням кафедри за останні роки наукової роботи. Була продемонстрована обробка бульб добривами та пестицидами, дощувальні машини із перспективою фертигації, техніка для якісного управління сидерацією, для проведення щілювання грунту, тощо. Родзинкою цієї частини семінару стало промислове копання картоплі сучасним картоплезбиральним комбайном Кайлер 2 від компанії «Ропа» (Німеччина).

       

    Особливу увагу як на початку заходу так і вкінці утримували на собі газонні трави на площі близько 7 га, які є виробничим впровадженням аспіранта 3 року навчання Юлії Дземенюк, що займається агрохімічним обґрунтуванням формування газонних ценозів з метою отримання рулонної продукції.

    

      Слід зазначити, що вже 2-й рік поспіль Українська асоціація виробників картоплі (УАВК) базою проведення свого засідання обрала кафедру агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна у формі науково-дослідної локації. Тож, учасники семінару зазначили вагомі досягнення в управлінні живленням та стресостійкістю рослин картоплі в науці та виробництві, а також виділили перспективні напрямки удосконалення технологічного управління фізіолого-біохімічними процесами рослин.

  

Надія Бордюжа,
доцент кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна

Фото Ігоря Бордюжі


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook