Предмети однієї з найцікавіших загадок історії «Трипільської культури» експонуються в музеї історії НУБіП України

19 червня 2018 року

     До 27 червня 2018 року в музеї історії НУБіП України проходить виставка археологічних предметів Трипільської та Черняхівської культур.

     Унікальні предмети побуту наших пращурів – посуд (миски, амфори, глечики), антропоморфна пластика, культові предмети (зооморфна миска) та інші експонати, яким близько 6 тис. р., – приїхали до нашого університету з Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура», що на Черкащині.

Амфори

     Трипільська культура – це археологічна культура епохи енеоліту, яка існувала 6-3 тис. р. до н.е., займала площу 200 тис. кв. км. території сучасної України. Назва цієї унікальної культури походить від села Трипілля, що біля Києва. Її відкрив український археолог, чех за походженням Вікентій Хвойка, який з 1893 р. проводив розкопки в Києві на вулиці Кирилівській, де в садибі пана Зіваля віднайшов рештки трипільської кераміки, а в 1896 р. – у Середньому Придніпров'ї (біля села Трипілля) відкрив трипільську стоянку. Він розкопав декілька гончарних печей і 50 залишків жител-землянок, а в них - цілі й побиті керамічні посудини зі складним візерунком, глиняні статуетки людей і тварин, знаряддя праці та зброя з каменю й рогу.

Кубки

     Пам’ятки цієї культури також виявлені на території Молдови і Румунії, там вона відома як культура Кукутень. Учені визначають, що жодної культури в Європі на той час ще не існувало. Сучасниками Трипілля були великі цивілізації Близького Сходу – Шумер і Єгипет, що виникли саме в енеоліті на благодатних ґрунтах Межиріччя та Нільської долини.

Зернотерка

     На території України налічується більше 1,5 тис. трипільських поселень, найбільші з них за площами – «Тальянки» (450 га), «Майданецьке» (270 га) та «Доброводи» (250 га). Відкриття цих поселень у 60-і роки минулого століття стало справжньою науковою сенсацією. Більшість із гігантів розташовано на території Черкаської області, що і стало визначальним фактором створення заповідника «Трипільська культура» саме тут.


Реконструкція поселення «Тальянки» 4 тис. р. до н.е.
(К. Антонсен та Дж. Антонсен)

     Наразі до складу Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» входить 11 трипільських поселень загальною площею 2040 га в Тальнівському, Уманському та Звенигородському районах. Окремим напрямком роботи заповідника є експериментальна археологія. Уперше в Україні в 2003 р. було реконструйовано трипільське житло в натуральну величину, і його експериментальне спалення є початком великої програми з дослідження проблеми трипільського житлобудування. Завдяки топографічним даним було виявлено чималу кількість трипільських поселень, які розміщувалися по колу (культ сонця), та більшість із яких ще не було досліджено археологами. На жаль, частину трипільських житл було зруйновано сучасною глибокою оранкою.


Реконструкція трипільського житла

     Трипільці жили великими групами у двоповерхових житлах, які мали чітке планування та ознаки господарської спеціалізації. Виснажуючи землеробством ґрунти, пробувши на одному місці 50–70 р., вони покидали його і переходили на «нові» землі, перед цим спаливши поселення, що цікаво, попередньо поламавши піч.

     Зникнення великої культури досі є дискусійним питанням та не має остаточної відповіді. Директор заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк припускає, що частина трипільців емігрувала на південний схід, інша асимілювалася з іншими племенами, які населяли терени сучасної України або ж трансформувалася в Середньодніпровську культуру. Цілком можливо, трипільська культура повільно зійшла нанівець у результаті зміни клімату. Він став набагато посушливішим, що позначилося на землеробстві. Учені знаходили предмети, схожі на трипільські, в багатьох місцях – на території сучасних Британських островів, Близького Сходу, Єгипту, Греції, Італії і навіть у Сахарі.

     Отже, одна з найцікавіших загадок історії ще не розкрита…

     Приєднатися до історії та спробувати її розкрити можна в музеї історії НУБіП України, що знаходиться у навчальному корпусі №3 (вул. Героїв Оборони, 15). Експозицію можна оглянути з понеділка по п’ятницю з 9 до 17 години. Нагадаємо, виставка діє до 27 червня.

Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook