Тамара Білько - семінар з підвищення ефективності здійснення заходів державного нагляду в АПК та СКС

8 червня 2018, 10:51
м. Камянець-Подільський

 

    У Кам’янець-Подільському відбулась Всеукраїнська семінар-нарада «Про підвищення ефективності здійснення заходів державного нагляду на підприємствах агропромислового комплексу та соціально-культурної сфери».

Захід пройшов за участю начальників територіальних органів Держпраці, їх заступників, керівників структурних підрозділів територіальних органів Держпраці, головних державних інспекторів, що здійснюють державний нагляд суб’єктів господарювання агропромислового комплексу та соціально-культурної сфери, представників Міжнародної організації праці, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Федерації профспілок України, начальників відділів охорони праці підприємств області.  Для участі у роботі наради та виступу запросили доцента кафедри охорони праці НУБіП України Білько Тамару Олександрівну.

У ході семінару-наради були обговоренні питання щодо особливостей здійснення наглядової діяльності та проведення превентивних заходів органами Держпраці в агропромисловій та соціально-культурній сферах, розглянута динаміка рівня виробничого травматизму та причини його виникнення в розрізі регіонів України. Під час дискусії щодо активізації превентивної роботи в зазначених галузях заступник директора департаменту – начальник відділу нагляду в АПК та СКС департаменту нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Держпраці Микола Радіонов наголосив на необхідності ефективної взаємодії посадових осіб управлінь Держпраці з керівниками підприємств. «Наша мета – зробити так, щоб керівник став прихильником охорони праці у себе на підприємстві. Якщо і керівництво, і працівники підприємств будуть відповідально і сумлінно ставитись до охорони праці на своєму робочу місці, то рівень травматизму значно зменшиться. Це, в свою чергу, надасть можливість Держпраці більше приділяти увагу превентивно-роз’яснювальній діяльності», – зазначив Микола Радіонов. Крім того, учасники семінару дізналися про ризики та загрози від вибухонебезпечних предметів, про сучасні зміни в законодавстві, ознайомилися з напрацюваннями з питань удосконалення функціонування системи управління охороною праці на підприємствах України, навчилися на практиці надавати домедичну допомогу на виробництві, яку провела Тамара Білько.

В рамках проведення Всеукраїнського семінару «Про підвищення ефективності здійснення заходів держнагляду на підприємствах АПК та СКС» відбувся круглий стіл із представниками Міжнародної організації праці - менеджером проекту ЄС-МОП в Україні «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці» Антоніу Сантуш та національним координатором проекту ЄС-МОП Софією Литвин. Антоніу Сантуш розповів учасникам круглого столу про досвід Інспекції праці з безпеки та гігієни праці у країнах Європейського Союзу. Звернув увагу на Національний профіль з БГП, який містить опис нинішньої системи безпеки та гігієни праці в Україні. Наголосив на основних іі принципах, серед яких перехід від існуючого низькорівневого підходу до безпеки і гігієни праці, основаного на неминучості ризиків, до високорівневого і проактивного підходу на основі методики управління ризиками; оцінка і запобігання ризикам; оптимізація кількості правових актів; широка інформаційно-роз’яснювальна робота; відповідальність роботодавців за забезпечення безпеки та здоров’я працівників у всіх аспектах, пов’язаних з роботою, і на всіх етапах виробничого процесу. Окреслив аспекти національної системи попередження професійних ризиків, що представляє певну мережу сфер і одиниць: інспекція, регулювання, ліцензування, сертифікація, стандартизація, дослідження, навчання, інформування, консультація і участь, технічні служби превенції, медичний нагляд.

У ході семінару керівники структурних підрозділів Держпраці поділилися своїми напрацюваннями стосовно безпечної експлуатації транспортних засобів суб’єктами господарювання АПК та СКС, а також встановлення контролю з боку посадових осіб підприємств, в частині дотримання працівниками вимог Правил дорожнього руху України під час експлуатації транспортних засобів. Порушили питання дотримання охорони праці у закладах оздоровлення та відпочинку дітей.

Репост: https://nubip.edu.ua/node/47961

Іван Роговський

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook