Активна проектна робота – запорука розвитку дослідництва в університеті

6 червня 2018 року

     Початок червня, крім вирішення нагальних питань забезпечення якості освітнього процесу та профорієнтаційної роботи, пов’язаний із активізацією підготовки наукових проектів. Отож, оголошений Міністерством освіти і науки України конкурсний відбір наукових проектів зібрав у стінах ошатної синьої зали третього корпусу під головуванням ректора наукову еліту університету: провідних вчених, керівників діючих науково-дослідних робіт, завідувачів кафедр, очільників та співробітників наукових підрозділів.

     У вступному слові ректор Станіслав Ніколаєнко наголосив на важливості проведення дослідницької роботи, підтримання статусу університету у країні і світі. Приємною новиною для всіх стало повідомлення очільника вишу про позиції університету у новому рейтингу «ТОП-200 Україна» за 2018 рік, де ми посідаємо 6 сходинку, піднявшись всього за рік, зусиллями колективу, на 2 позиції. Водночас ми не можемо допустити відпочивати на лаврах, оскільки існуючі виклики, можуть суттєво вплинути на стабільність роботи багатьох наших колективів. Отже, активна профорієнтаційна діяльність, розвиток дослідництва можуть стати перевагами, що формують конкурентоспроможність університету у сучасних умовах. У цьому відношенні вченим кафедр, лабораторій та інститутів є над чим працювати. Яскравою характеристикою цього процесу були наведені ректором цифри відносно фінансування університету у розрізі загального і спеціального фонду, у розрізі окремих факультетів, яку користь можуть для оновлення матеріально-технічної бази кафедр принести виконання наукових проектів. Отримані результати провадження наукової діяльності у вигляді патентів, розробок, технологій, публікацій вказують на позитивну динаміку розвитку університету. Водночас, багато завдань діяльності потребують пильної уваги кожного науково-педагогічного працівника, серед яких співпраця з бізнесом, посилення координації між вченими різних кафедр з підготовки міждисциплінарних наукових проектів, надання наукових послуг, підготовка здобувачів наукових ступенів і захист дисертацій, залучення талановитої молоді, висока проектна та публікаційна діяльність.

     Доповідь першого проректора Ігоря Ібатулліна була зосереджена на посиленні відповідальності керівників наукових тем за ефективне використання коштів державного бюджету та результативність роботи. Зокрема, було наведено конкретні зауваження, що відмічалися експертами під час розгляду наукових звітів, чіткості виконання планів.

     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко закцентував увагу учасників науково-методичного семінару на особливостях підготовки наукових проектів та порядку їх розгляду на етапах конкурсного відбору, а також результатах експертизи наукових проектів за дослідженнями, виконаними у 2017 році.

     Після дискусії щодо окремих умов проведення конкурсного відбору наукових проектів, у якій активну участь взяли ректор Станіслав Ніколаєнко, перший проректор Ігор Ібатуллін, професори Микола Євтушенко, Іван Ковальчук та інші колеги, координаційна рада з питань науково-технічної діяльності університету отримала завдання сформувати пропозиції щодо удосконалення порядку проведення конкурсного відбору наукових проектів.

 

     На прохання учасників семінару розміщуємо інформаційні матеріали.

Володимир Отченашко,
начальник науково-дослідної частини

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook