Про результати стажування в університеті штату Міссурі Сполучених Штатів Америки

15 лютого 2018 року
      Одним із основних пріоритетів розвитку Національного університету біоресурсів і природокористування України є розширення міжнародного співробітництва з провідними вищими навчальними закладами світу, яке сприяє підвищенню науково-педагогічного рівня та удосконаленню програм дисциплін згідно світових стандартів, а отже, і забезпеченню конкурентоспроможності нашого університету у сфері освіти.
    Вагомим напрямом реалізації цих заходів є стажування в рамках Програми обміну педагогічним досвідом (англ. Faculty Exchange Program (FEP)) Міністерства сільського господарства США (англ. The United States Department of Agriculture (USDA)), яка була започаткована у 1994 році. Суть програми полягає в організації стажування викладачів вищих навчальних закладів України в університетах США протягом навчального семестру.
   Загальною метою Програми FEP є встановлення стійких американсько-українських відносин з метою підвищення якості надання освітніх послуг шляхом поширення науково-педагогічного, освітнього та культурного досвіду серед колег аграрних вузів.
    Програма фокусується на поглибленні знань учасників, вдосконаленні їх професійної підготовки у викладанні навчальних дисциплін з аграрної економіки, агробізнесу та маркетингу в сучасних умовах.
        Програма FEP - 2017 була розроблена у співпраці з ведучими університетами США, де викладають аграрні економічні дисципліни, зокрема Університет штату Огайо (англ. The Ohio State University, www. osu.edu) та Університет штату Міссурі (англ. UniversityofMissouri, www.missouri.edu), де проходила стажування к.е.н., ст. викладач кафедри статистики та економічного аналізу Воляк Л.Р.
     Програма стажування включала в себе ознайомлення з роботою органів виконавчої влади, зокрема Міністерства сільського господарства, різноманітних служб та інституцій, що працюють в аграрній сфері, участь у науково-просвітницьких заходах (конференції, семінари, тренінги), відвідування лекцій та семінарів безпосередньо в університетах, бізнес-поїздки на провідні агарні підприємства, зустрічі з працівниками органів державної влади, бізнес-структур, фермерських організацій.
     У Вашингтоні відбулися зустрічі з представниками різних департаментів Міністерства сільського господарства США, ознайомилися з організаційною структурою міністерства, його основними функціями та завданнями. У результаті проведених навчальних семінарів було обговорено засади функціонування сільськогосподарських підприємств та ринків в сучасних умовах, а також розглянуто особливості організації діяльності ряду сільськогосподарських служб, зокрема статистичної, маркетингової, страхової, дорадницької, служби здійснення економічних наукових досліджень тощо. Нам була надана можливість ознайомитись з великою кількістю різних міністерських програм щодо розвитку аграрного сектору, серед яких особливу увагу викликала Національна програма з виробництва органічної продукції (англ. National Organic Program).
 
В результаті стажування я ознайомилася із загальними засадами організації системи освіти в США та з історією виникнення і розвитку університету штату Міссурі.
Університет заснований у 1839 р. Він став першим державним університетом на захід від річки Міссісіпі. На даний час в університеті навчається понад 30000 студентів, працює приблизно 13 000 штатних викладачів та співробітників. Його гордістю є понад 317 773 випускників.
Коледж сільського господарства, продовольства та природних ресурсів, у якому проходив основний етап стажування, було створено 24 лютого 1870 року. Факультет проводить передові дослідження в дослідницьких господарствах та центрах по всьому штату та ставить сільськогосподарські експерименти на полі Санборн (дослідницький відділ коледжу). Сьогодні тут навчається понад 2 000 студентів та 350 аспірантів у різних галузях, до яких відносяться біохімія, менеджмент агробізнесу, аграрна журналістика та науки про рослинництво.
          Стажування в університеті США складалося з наступних основних частин:
          - відвідування занять з обраних дисциплін, з метою поліпшення змісту аналогічних, які читаються в НУБіП України та удосконалення методів викладання відповідно до світових вимог. Крім того, важливим досвідом стала співпраця з викладачами дисциплін, що стосуються проблем ризик-менеджменту навколишнього середовища, ціноутворення, моделювання стратегії розвитку аграрного сектору та продовольчої безпеки. Слід відмітити, що методика викладання предметів досить багатогранна та передбачає вивчення реальних прикладів з бізнесу, виконання самостійних завдань студентами, роботу студентів в групах для прийняття колективних рішень, командну роботу над проектами, запрошення гостей для обговорення сучасних проблем бізнесу та соціально-екологічних наслідків його ведення.
          - співпраця з викладачами, а також збір та обробка новітньої інформації, підготовка наукових статей та доповідей, пошук тематик для проведення спільних американсько-українських досліджень;
          - ознайомлення з досвідом використання інтерактивних методів і технологій навчання – "MizzouCanvas";
 
          - участь у ряді ділових зустрічей, семінарів, наукових конференцій (The World Food Prize 2017 Borlaug Dialogue, Des Moines, Iowa; series of seminars in Food and Agricultural Policy Research; Learning-Centered Teaching Seminar Series);
 
 
          - відвідування університетських наукових центрів та науково-дослідних лабораторій;
          - участь у проведені виставок, зокрема, Field Day «Turfgrass and Landscape», Organic Cropping System Field Day, Field Day in Greenley Memorial Research Center, Farm Family Day at State Fair, TomatoFestival, які відображають досвід співпраці між дорадчими службами, дослідницькими центрами, аграрними університетами, фермерами та громадськістю.
 
 
          Важливим елементом програми є практичне спрямування стажування, тобто вивчення особливостей ведення агропромислового виробництва у США. З цією метою ми відвідували фермерські господарства, що дало можливість побачити сучасні технології вирощування сільськогосподарських культур, овочів та фруктів, виробництва молочної продукції та м’яса.Учасники програми розширили знання щодо чинників конкурентоспроможності сучасних аграрних підприємств та особливостей менеджменту агробізнесу під час відвідування провідних компаній штатів Міссурі  та Каліфорнії.
  
 
Отже, дана програма сприяє сучасному розумінню ролі як аграрної освіти і науки, так і сільського господарства. Нині аграрна сфера забезпечує не тільки продовольчу безпеку країн, але й відіграє значну роль у покращенні умов навколишнього середовища, підвищенні соціальної відповідальності та нарощування виробництва біоенергії.
          Таким чином, FEP поєднала важливі складові, що забезпечують конкурентоспроможність організації сучасного навчального процесу, а саме - стажування у викладацькій сфері доповнювалося активними науковими дослідженнями та вивченням практичного досвіду діяльності аграрних підприємств США.
          За результатами успішного проходження стажування отримані сертифікати Міністерства сільського господарства США та університету штату Міссурі.
     Отриманий досвід є важливим і цікавим не тільки в професійній сфері. Завдяки організаторам програми, я відкрила для себе природну та культурну красу Америки, краще зрозуміла стиль життя, традиції і світосприйняття американців.
          Під час стажування нами були налагодженні зв'язки з викладачами університету штату Міссурі США, що заклало основу для подальшого співробітництва у сфері освіти та науки. Американські колеги планують відвідати Україну у травні 2018 року і висловили зацікавленість у сфері науково-педагогічного співробітництва з нашим університетом.
 
 
 
 
 
Воляк Л.Р., к.е.н., старший викладач
кафедри статистики та економічного аналізу
 

   

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook