Ніжинський агротехнічний інститут запровадив співпрацю з передовим аграрним підприємством Чернігівщини СТОВ «ОЛСТАС-льон»

7 травня 2018 року

     2 травня адміністрація, викладачі, співробітники планово-фінансового відділу та навчально-науково-виробничого підрозділу ВП НУБіП України «Ніжинський агротехнічний інститут» на чолі з директором Василем Лукачем здійснили робочу поїздку для обміном досвіду в одне з найкращих передових аграрних підприємств Чернігівщини СТОВ «ОЛСТАС-льон».

     День був насичений та дуже цікавий. На початку пленарної частини генеральний директор Станіслав Котенко зупинився на організаційній і функціональній структурі підприємства, тих її якостях, які необхідні для реалізації можливостей ринку і пом’якшення ризиків (SWOT), сучасних технологіях, які дозволили зайняти лідируючі позиції на ринку. Коротко озвучив новітні технології, що використовуються при виробництві екологічно чистої продукції: кукурудзи, ріпаку, пшениці, сої.

     Про комплексну логістику зерна розповіла заступник директора з якості та комплексної логістики зерна Ніна Скочилова. Доповідач поділилася досвідом створення сучасної агрохімічної лабораторії та назвала головні її завдання: контроль за якістю насіння, його протруєнням, очищенням, калібровкою, підготовкою до посіву, контроль за схожістю і рівномірністю посівів та подальшим ростом рослин. Докладніше на роботі лабораторії зупинилася інспектор з якості Світлана Будько, яка змістовно відповідала на численні питання присутніх та пообіцяла допомогти у виборі обладнання для новоствореної лабораторії оцінки якості насіннєвого матеріалу.

 

     Про досвід комерційної діяльності підприємства, пошук надійних партнерів, особливості співпраці зі світовими трейдерами розповіла Олеся Єфименко, комерційний директор.
    Начальник відділу «Агроконтроль» Микола Гончаренко в своїй доповіді про системи управлінського обліку та контролю поділився досвідом упровадження програм супутникового моніторингу Cropio, GPS-моніторингу техніки, обліку польових робіт та продуктивності техніки і ресурсів.

     Складність управлінського обліку на підприємстві проаналізувала фінансовий директор Тетяна Сидорчук, яка розповіла про організацію обліку та програмне забезпечення, що використовується в роботі.

 

     Друга половина дня була повністю присвячена практичній частині: огляду полів та сільськогосподарської техніки. Про систему обробітку ґрунту Strip-Till, диференційоване внесення комплексних добрив, системи автоматичного керування (точність RTK) на основній техніці, включаючи зернозбиральні комбайни, GPS – контроль експлуатації техніки та руху автотранспорту Агроконтроль, системи точного землеробства, системи захисту рослин розповіли головний механік Дмитро Коржинський та заступник директора з рослинництва Олександр Корогод.

 

 

 

     Роботу дрона продемонстрував інженер з комп’ютерних систем Володимир Корх.

 

   Найголовніше, що вже цього року Станіслав Іванович готовий прийняти студентів інституту з різних спеціальностей для проходження виробничих практик.

     Наостанок делегація відвідала сертифікований Менський елеватор потужністю 36 тис. тон одночасного зберігання зерна, який введено в експлуатацію в 2015 році. Елеватор оснащений новітнім, високоякісним обладнанням відомих європейських та канадських виробників, що дає можливість приймання, доробки, відвантаження 1,3 тис. тон зерна на добу. На елеваторі продовжується будівництво другої лінії по прийманню, зберіганню, сушінню зерна. Атестована лабораторія елеватора, оснащена сучасним лабораторним обладнанням, проводить повний спектр досліджень якості зерна протягом всього періоду його зберігання.

     Щиро вдячні Станіславу Котенку та його команді за чудовий плідний і цікавий день, співпрацю та підтримку інституту!

Ірина Демчук,
в.о. заступника директора з навчально-виховної роботи

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook