Відбулася відкрита лекція в.о. доцента кафедри аграрного консалтингу і туризму Локутової Олени Анатоліївни

4 квітня 2018, 20:05

 

    4 квітня 2018  року в.о. доцентом кафедри аграрного консалтингу і туризму к.с.-г.н. Оленою Локутовою для слухачів курсів підвищення кваліфікації сільськогосподарських дорадників та експертів-дорадників було проведене відкрите лекційне заняття на тему «Організація сільського зеленого туризму в Україні».

Слухачі – люди з досвідом – держслужбовці, робітники агропромислової сфери, підприємці, фермери та бізнесмени, в основному представники центральних та південних регіонів України.

Так як тема сільського зеленого туризму була новою для слухачів, викладач розпочала  лекцію з визначення базових понять та ролі сільського туризму для вирішення соціально-економічних та екологічних проблем села. Згідно з планом лекції також були висвітлені актуальні питання нормативно-правової  бази СЗТ; державної політики підтримки агропромислового комплексу та розвитку сільських територій; кластерних моделей в СЗТ; якості послуг в СЗТ  (категоризації  «Українська гостинна садиба» та «Зелена садиба»), а також ролі ГО «Спілка СЗТ України» та кафедри аграрного консалтингу і туризму в інформаційно-консультаційному забезпеченні розвитку СЗТ.

 

Лекційний матеріал був презентований  чітко, зрозуміло та  послідовно. Якщо у слухачів під час лекції виникали дискусійні питання, то Локутова О. А.  давала вичерпні відповіді, проводила дискусії на високому професійному рівні.

Зокрема слухачів особливо хвилювали питання законодавства та можливостей  отримання фінансової підтримки як з боку держави, так і пошук інших джерел. Лектор розкрила послідовність, шлях, яким має пройти як власник агросадиби, так і громада в цілому, щоб мати такі можливості. Лише добровільне об’єднання розташованих по сусідству на території агросадиб, туристичних закладів (сільський музей, етно-шинок, винно-дегустаційний підвал, хата-крамничка етносувенірів тощо) та фермерів, дрібних підприємців, майстрів, які взаємодоповнюють і посилюють конкурентні переваги один одного, дає можливість створити ексклюзивний туристичний продукт сільського зеленого туризму даної територіальної спільноти. В цьому процесі, особливу, роль мають відігравати місцеві органи виконавчої влади та самоврядування – наголосила Олена Локутова. Важливим також є співпраця з дорадниками та науковцями, які забезпечують інформаційно-консультаційну складову успішного розвитку сільського зеленого туризму територіальних громад.

Лекцію супроводжував влучно підібраний різноманітний презентаційний матеріал, який включав, графічні та фотографічні дані по зазначеній тематиці, що дозволило лекторові застосовувати прийоми розповіді, показу, характеристики, пояснення, коментування і зберегти стійку увагу слухачів на протязі всього заняття.

На відкритій лекції к.с.-г.н. в.о. доцента О.А. Локутової були присутні колеги викладачі, які зазначили, що відвідана лекція  повністю відповідає науково-методичним вимогам проведення занять,  а лектор показав себе як кваліфікований фахівець.

В кінці лекції, присутні викладачі та слухачі курсів заповнили спеціальні анкети, в яких оцінили рівень професійності лектора.

  Лекцію з сільського зеленого туризму на прохання слухачів було продовжено цікавою екскурсійною програмою з відвідуванням Голосіївської  навчально-дослідної пасіки, Музеїв бджільництва та лікарських рослин. НУБіП України.  Але так як шлях до музеїв  лежав повз університетських стаєнь, то родзинкою ознайомлення як з сільським туризмом, так із можливостями нашого університету в професійній підготовці висококваліфікованих фахівців у туристичній сфері стало відвідування ННВЛ конярства, де зараз проводиться капітальна реконструкція.  

 

Екскурсію для слухачів-дорадників люб’язно провів сам завідувач кафедри конярства і бджільництва, д.с.-г.н М.Г. Повозніков. Шанований професор відірвався від роботи, щоб познайомити  гостей з мешканцями  стайні (конями та шотландськими поні) та цікавими фактами з історії, а потім далі пішов працювати, щоб зробити всім студентам і науково-педагогічним працівникам подарунок до 120-річчя нашої alma mater.

Отже, слухачі-дорадники отримали багато нової цікавої інформації про сільський зелений туризм та можливості його розвитку в Україні. Результатом позитивного враження та професійності як доцента О. Локутової, так і всього колективу кафедри,   стало запрошення на проведення виїзного семінару з сільського туризму в одну із центральних областей України.

 

 

Тетяна Кальна-Дубінюк,
д.е.н., професор, завідувач кафедри
аграрного консалтингу і туризму

                                                                        

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook