Викладачі кафедри садівництва провели заняття для фахівців ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції»

1 березня 2018, 10:58

     Вперше після багаторічної перерви на підвищення кваліфікації в ННІ післядипломної освіти НУБіП України заїхали фахівці – інспектори з сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» із всіх областей України. Всього 66 осіб.

     Оскільки ця служба відродилася заново, у керівництва державного підприємства виникла потреба провести вишкіл своїх співробітників з питань процедури проведення сертифікації насіння та садивного матеріалу, порядку видачі сертифікатів, документообороту підприємства, відбору зразків для діагностики, сучасних технологій вирощування садивного матеріалу плодових культур, методики проведення апробації та інспектування насінницьких посівів сільськогосподарських культур, визначення якості насіння, фітосанітарного контролю в галузі рослинництва і насінництва тощо.

     Левову частину двотижневої програми навчання було відведено на ознайомлення із комплексом заходів, спрямованих на визначчення сортових і товарних якостей садивного матеріалу плодових, ягідних, горіхоплідних культур та винограду. Для цього було залучено НПП кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка. Зокрема, лекційні та практичні заняття зі слухачами провели професор Тетяна Кондратенко (Визначення стану маточних насаджень плодових та ягідних культур; Апробаційні ознаки плодових культур), доцент Наталія Шевчук (Методика проведення апробації та вимоги галузевих стандартів до маточних насаджень і садивного матеріалу плодових культур), доцент Володимир Сіленко (Методика проведення апробації та вимоги галузевих стандартів до маточних насаджень і садивного матеріалу ягідних культур), доцент Юрій Андрусик (Апробаційні ознаки ягідних культур), доцент Борис Мазур (Особливості вегетативного розмноження та вирощування садивного матеріалу плодових і ягідних культур), доцент Василь Гонтар (Вимоги галузевих стандартів до маточних насаджень і садивного матеріалу винограду та методика проведення їх апробації).

к

     Активна співпраця ННІ післядипломної освіти із Українською лабораторією якості і безпеки продукції АПК дала змогу на вищий щабель підняти ефективність курсів підвищення кваліфікації.

 

Так, слухачі на практичних заняттях, які проводились безпосередньо в лабораторії, вивчили особливості визначення якості насіннєвого матеріалу за міжнародними методиками, генетично–модифікованих організмів в зерні. А наявність маточних насаджень плодових і ягідних культур та винограду в НДП "Плодоовочевий сад" дала можливість провести практичні заняття безпосередньо на рослинних обєктах. За відгуками слухачів курсів це значно підсилило теоретичні знання отримані ними на лекціях.

   По закінченню навчання слухачам були вручені сертифікати про підвищення кваліфікації.

Юрій Андрусик,
доцент кафедри садівництва
(за матеріалами ННІ післядипломної освіти)
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook