Співробітники Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж ННІ лісового і садово-паркового господарства провели тренінг для лісових пожежників зони відчуження у м. Чорнобиль

27 березня 2018 року
м. Чорнобиль

 З метою підготовки до пожежонебезпечного періоду 2018 року співробітники Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж (REEFMC) Національного університету біоресурсів і природокористування України за підтримки Лісової Служби США провели на базі ДСП "Екоцентр" тренінг «Особиста безпека, оцінка погодних умов, прийняття рішення щодо стратегії та тактики гасіння лісових пожеж у зоні відчуження» з використанням української версії кишенькового довідника пожежного розробленого як американського аналога Incident Respond Pocket Guide, який використовують пожежники Лісової Служби США.

Метою тренінгу було підвищення рівня готовності лісових пожежників зони відчуження до пожежонебезпечного періоду – ознайомлення з передовим світовим досвідом гасіння лісових пожеж, порядок дій під час виникнення лісових пожеж, прогнозування поведінки пожежі на основі погодних, топографічних умов та характеристики горючих матеріалів, підвищення рівня безпеки пожежників під час гасіння лісових пожеж, надання першої медична допомоги, вибір стратегії і тактики гасіння пожежі.
Під час тренінгу С.В. Зібцевим було представлено та обговорено із учасниками проект регламенту роботи пожежних служб зони відчуження при різній пожежній небезпеці умов погоди, який було розроблено Регіональним Східноєвропейським центром моніторингу пожеж на основі рішення V-ї Національної координаційної наради з удосконалення попередження та гасіння лісових пожеж у зоні відчуження.

Тренінг складався із двох частин: перша – презентація теоретичного матеріалу із використанням розробленого кишенькового довідника лісового пожежного (аналога IRPG) та передового світового досвіду із гасіння лісових пожеж; друга – закріплення набутих знань та відпрацювання дій у випадку виникнення лісової пожежі на території зони відчуження.
Сошенський О.М. – співробітник центру, старший викладач кафедри лісівництва, використовуючи світовий досвід з гасіння лісових пожеж представив учасникам основні стратегії, які слід застосовувати за певних умов, а також тактичні прийоми, способи та методи гасіння лісових пожеж. Інформація представлена у доповіді містила акценти спрямовані на врахування умов радіаційного забруднення території.

Гуменюк В.В. – співробітник REEFMC, старший викладач кафедри лісівництва, представив учасникам особливості прогнозування поведінки пожежі у зоні відчуження на основі погодних, топографічних умов та характеристики горючих матеріалів використовуючи розроблений кишеньковий довідник, а також представив ключові аспекти безпеки пожежників під час гасіння лісових пожеж та надання домедичної допомоги.

Учасниками тренінгу були лісові пожежники ДСП «Північна Пуща», які забезпечують охорону лісів від пожеж у зоні відчуження (ЗВ). Всього у тренінгу взяли участь 27 людей, серед яких були працівники лісових пожежних станцій (ЛПС) та лісової охорони, які залучаються до гасіння лісових пожеж на території ЗВ.
Після викладу теоретичного матеріалу всіх учасників було поділено на три групи та роздано завдання які вони колективно вирішували і в подальшому доповідали про свої рішення. Задачі передбачали вирішення: 1) Дій щодо забезпечення особистої безпеки протягом гасіння (слабкої низової пожежі, середньої низової пожежі та сильної низової / верхової пожежі). 2) Порядок прогнозування поведінки та виду пожежі на основі оцінки даних пожежної погоди, рельєфу та лісових горючих матеріалів; 3) На основі виданого завдання – основних характеристик умовної лісової пожежі (місцерозташування на місцевості, рельєф, квартал, виділ, площа, вид пожежі, швидкість вітру, рівень радіаційного забруднення, характеристика лісових горючих матеріалів), враховуючи наявні сили та засоби ЛПС, потрібно обрати стратегію, тактику, способи та методи гасіння.

Під час доповіді потрібно було вказати обрану стратегію, тактичні прийоми, способи та методи гасіння, обґрунтувати прийняте рішення, а також наглядно продемонструвати порядок дій та прогнозований розвиток пожежі.

Програма тренінгу - sites/default/files/u184/programa_27.03.18_v3.pdf

 

Олександр Сошенський – старший викладач кафедри лісівництва,
співробітник Регіонального Східноєвропейського
центру моніторингу пожеж

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook