Про феномен доби і духовну культуру народу говорили на тематичному круглому столі

17 березня 2018 року
НУБіП України

16 березня 2018 року в університеті відбувся круглий стіл «Феномен доби і духовна культура народу», присвячений 80-річчю від дня народження Василя Стуса, одному з найактивніших представників українського культурного руху 1960-х, якому судилося стати «голосом опору та протесту». Ініціатором і організатором заходу виступила кафедра української та класичних мов. На свято запрошено відомих людей, які особисто знали Василя Стуса займалися і продовжують досліджувати творчість митця.

 

 

 

Розпочав засідання декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук, який виокремив особливу місію Василя Стуса – поета рідкісного таланту, обравши долю борця. Власне, сила духу, як наголосив доповідач – це та незмінна вертикаль, що стала підґрунтям для стоїчної потуги творчості митця, котрий, дивлячись у вічі сметрі, вірив у «нове відродження» і «переможне повернення» до отчого краю: «Ми ще повернемось, обов’язково повернемось – бодай – ногами вперед, але: не мертві, але: непереможні, але: безсмертні».

Наукову бесіду продовжив сучасник Василя Стуса – Степан Ількович Хмара – український політик, правозахисник, довголітній політв’язень радянських концтаборів, який поділився з присутніми своїми розмислами про минуле і сучасність. Зокрема, Степан Ількович був у тому ж таборі, що і Василь Стус, але його мешканці тривалий час не знали про трагічну звістку – смерть Стуса. Степан Хмара зосередився на описі шістдесятництва та долі української нації у ті часи: «нація була знекровлена, вона стогнала»; розлого охарактеризував сучасну владу і приділив увагу подіям, що сьогодні відбуваються на сході України. Доповідач зупинився на питанні виховання сучасної молоді – майбутнього української держави.

Неординарний і багатогранний образ поета представила Олена Лодзинська – директор Музею шістдесятництва – філії музею історії міста Києва та Наталія Кучер – старший науковий співробітник Національного музею літератури України, які промовисто висвітлили цілісність і багатогранність образу митця у світовому літературному контексті.

 Продовжили наукову бесіду журналісти Василь Василашко та Маргарита Довгань, які особисто були знайомі з поетом. Вони поділилися своїми спогадами про товариські та творчі взаємини з митцем. Упродовж заходу присутні цитували поезії Василя Стуса, тим самим окресливши перспективу своєрідного духовно інтелектуального діалогу поколінь у контексті осмислення непересічної постаті поета.

 

   Справжнім дарунком для присутніх став авторський концерт Лариси Бережан-Маркуляк – кандидата філологічних наук, доцента кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, композитора, виконавця співаної поезії, яка одна з перших утвердила останню як жанр на Буковині. Пісні, які виконала Лариса Бережан-Маркуляк, зачарували присутніх своєю чуттєвою ліричністю, особливою енергетикою, гармонічною музикальністю.

Контруктивна і багатоаспектна розмова під час Круглого столу продемонструвала актуальність і перспективність дослідження творчості Василя Стуса, а також непересічну вагомість ідейно-ціннісного спадку шістдесятників для сучасності.

Тетяна Семашко,
доктор філологічних наук
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook