10 типових помилок при наданні домедичної допомоги

14 березня 2018 року

1. Не змащуйте опіки олією.
Олія створює зверху на рані плівку, котра спричинює ефект парника, кисень не має доступу до місця опіку, тож в результаті рана погано затягується, а біль тільки посилюється.

Найкращим способом зняти біль - буде остудити холодним компресом обпечене місце. Чим саме охолоджувати залежить від серйозності і розмірів опіку. Маленький опік достатньо просто підкласти під проточну холодну воду.
Бабусі наші мають власний рецепт допомоги при незначних «кухонних» опіках - одразу змастити уражену ділянку господарським милом. Як відомо, мило - це основа, а процес опіку - це кислотна реакція. Основа гасить дію кислоти, проходить реакція нейтралізації, в результаті біль слабшає, тож міхур не роздується.
Серйозний опік, що супроводжується ураженням шкіри, слід охолодити спочатку холодною водою, а тоді на рану накласти стерильну пов'язку (ні в якому разі не вату), і звернутися в травмпункт.
Багато хто застосовує для полегшення болю від опіків препарат пантенол. Той випускається у вигляді крему, мазі, а також піни. Для лікування опіків може застосовуватися лиш піна, оскільки тільки вона дозволяє доступ кисню до рани.

2. Відкриту рану не слід обробляти йодом чи зеленкою.
Будь-який засіб на спирту, йод це чи зеленка можуть спричинити на рані глибокі хімічні опіки, котрі гоїтимуться ще довше і можуть навіть залишити по собі рубець.

Для дезинфекції рани застосовуйте перекис водню або, при можливості, хлоргексидин, а на поверхню рани накладіть стерильну марлеву пов'язку.
Йод і зеленку залиште для мілких порізів чи подряпин, тут вони не допоможуть.

3. Не допускається розтирання обморожених місць!
Коли довгий час перебувати на відкритому морозі, певні частини тіла починають замерзати і біліти: щоки, ніс, вуха, кінцівки. Першим ділом ми інстинктивно намагаємося розтирати побіліле місце, що робити не допустимо! При переохолодженні судини спазмують, тож кровотік в обмороженій ділянці погіршується, а через якийсь час і взагалі припиняється. Судини в обмороженій цій ділянці стають «ламкими», тому, інтенсивно розтираючи такі місця на шкірі, ми ризикуємо спричинити шкірі різні мікротравми, пошкоджуємо її. В найкритичніших випадках розтиранням є небезпека спричинити омертвіння обморожених ділянок шкіри.

У випадку, якщо хоча б трохи відморозили вуха, ніс, пальці кінцівок, слід зайти у тепле приміщення, де поступово, не різко відігріватися: не поспішайте і не робіть зайвих процедур, хай тіло саме «відтане» від теплого повітря. Відігрівання сліl проводити одночасно як зсередини, так зовні, проте в жодному разі не алкоголем, а бажано гарячими напоями, такими, як чай, компот, краще солодкими.

4. Морозить і підвищилася температура? Не треба кутатися!
Коли в організмі підвищується температура, порушується процес терморегуляції. Розпареному тілу стає прохолодно, оскільки різниця температури тіла і температури повітря в кімнаті зростає. З'являється постійне відчуття ознобу, замерзання. Відразу виникає бажання закутатися в теплу ковдру, одягнутися ще тепліше. Та, якщо в такий момент почати інтенсивно розігріватися, розпалене тіло не здатне буде охолодитися самостійно і знизити температуру.
Всупереч відчуттям краще скинути теплі ковдри, прикласти до лоба холодний компрес, побільше пити і звернутися до лікаря за призначенням жарознижувальних ліків.

5. Вдавився - не плескати по спині!
Цей метод першої допомоги може не тільки не допомогти, а і серйозно ускладнити ситуацію у випадку, якщо людина насправді поперхнулася. У дихальні шляхи потерпілого потрапив якийсь сторонній предмет, і найпотрібніше в цей момент - це кашель. Тому, якщо в такий момент плескати по спині, річ, якою вдавився потерпілий, може прослизнути вглиб дихальних шляхів!

Через кашель і різкі видихи людина виштовхує «сміття» з дихальних шляхів назовні, тож першою допомогою при вдавленні буде злегка нахилити потерпілого вперед, щоб він самостійно зробив кілька сильних видихів, при цьому обережно, повільно вдихаючи повітря (майте на увазі, що різкі вдихи також можуть погіршити становище).
Якщо потерпілий не просто поперхнувся, а саме вдавився і не має змоги самостійно дихати (сторонній предмет випадково закупорив верхні дихальні шляхи), йому негайно потрібна допомога. Постраждалого нахиляють вперед, можна переважити корпус через спинку стільчика, і роблять кілька різких ковзких поздовжніх рухів у напрямку шиї, ніби виштовхуючи назовні сторонній предмет.

6. Заклало ніс? Не розігрівати!
Існує «бабусин» метод лікування закладеного носа - прикладання тепла до перенісся - наприклад, тепле яйце, торбинка з розігрітою крупою тощо. Насправді таке розігрівання не тільки не допоможе, воно може бути небезпечним! При сильному нежиті розширюються судини, в носі спричиняється набрякання, яке тільки підсилюється теплом. В такому випадку нагрівання може спричинити порушення процесу відтоку слизу, а в навколоносових пазухах почнеться запальний процес, який може при невчасному і непрофесійному лікуванні призвести до значно небезпечнішого менінгіту.

Варто скористатися судинозвужуюми засобами, які застосовують саме при нежиті.

7. Не прикладайте тепло до травм.
Розтягжки, забої, вивихи - всі подібні травми зазвичай супроводжуються набряком тканин різного ступеня важкості. Тому в жодному разі не слід ставити теплі компреси до травоманих місць. Больові відчуття від цього не ослабнуть, а тільки підсиляться, а набряк від цього тільки збільшиться.
Як діяти:
Іммобілізувати травмовану ділянку, прикладати прохолодний компрес або лід і якомога швидше звернутися до травмпункту.

8. Якщо носом пішла кров, не закидайте голову назад!
Так само не треба відхилятися назад, оскільки так кровотеча не просто не припиниться, а змінить свій напрям: кров може потрапити в носоглотку, гортань, шлунок, що спричинить криваве блювання. Крім ризику задихнутися є ще імовірність, що кров потрапить в шлунок і лікар при наданні медичної допомоги буде не в змозі точно визначити кількість втраченої крові.

Сядьте рівно, трохи нахиливши корпус вперед. В ніздрю чи ніздрі, які кровоточать, вставте ватний тампон, змочений перекисом водню, а до перенісся прикладіть прохолодний компрес.

9. Алкоголь - не знеболювання!
Відомо, що спирт має здатність знижувати чутливість і тому уже став "народним знеболюючим". Але якщо людина травмована - це зайва небезпека. Від дії алкоголю потерпілий може не відчувати болю так явно, починає робити зайві рухи, що можуть спричинити посилення травми. До того ж, діагностувати ступінь важкості травми і лікувати пацієнта в стані алкогольного спяніння дуже важко, оскільки пацієнт не здатний обєктивно описати свої відчуття. Що ще немало важливо - застосування багатьох знеболюючих ліків абсолютно не сумісне з алкоголем.

10. Перманганат калію (марганцівка) - це небезпечні ліки.
Часи, коли поїли марганцівкою при отруєннях, повинні залишитися в історії. Марганцівка не може здолати заразу зсередини. Це речовина, яка являє собою сукупність мікрокришталиків, які при розчиненні водою надають їй рожеве забарвлення. Щобільше кришталиків, то насиченішим стає водний розчин. Але важливо пам'ятати, що не всі кришталики розчиняються водою до кінця (для цього необхідне кип'ятіння води), тому після повного розчинення кришталиків марганцівки слід пропускати її розчин через якісний фільтр з кількох шарів марлі. В іншому разі існує ризик потрапляння кришталиків марганцівки на слизову оболонку шлунка і, як результат, спричинення небезпечного хімічного опіку.

Джерело: tmdkl.te.ua

доц. М.Мотрич

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook