Біодинаміка застосована до Зернових культур та Хліба з Жаном-Француа Бертелло та Домініком Масно.

5 березня 2018, 9:18
Потутори, Тернопільська область

 

Третій та четвертий модулі Навчального Курсу "Основи" з біодинамічного землеробства, відбулися 1- 4 березня в біодинамічному господарстві "Жива Земля Потутори".

Лектори з Франції, яких запросила на Україну Марина Богданьок (Асоціація Біодинаміки Франції "Mouvement de l'Agriculture Bio-Dynamique") разом з ГС "Органічна Україна" , поділитись Знаннями з 20-ма українськими органічними фермерами з України.
Лектор Жан-Француа - фермер, який присвятив все своє життя відновленню давніх сортів пшениці, які ще здатні наповнити людину необхідними поживними речовинами та позитивною енергією. Сучасні сорти були виведені селекціонерами для отримання кращої урожайності та прибутку в умовах індустріального сільського господарства. В них великий вміст клейковини для того щоб борошно легко піддавалось виготовленню хлібу, і відсутність необхідних мінералів, через використання індустріальних циліндричних млинів, які повністю видаляють оболонку і зародок зернини, які містять в собі мінерали та інші поживні речовини.


З Жаном-Француа ми вивчали як можна повернути втрачений потенціал зернових культур завдяки якісній фермерській селекції, біодинамічним препаратам, правильного помолу та випічки Хлібу на заквасці. Жан-Француа поділився з нами алхімією хлібопечення. Завдяки живому Хлібу, зерно проходить через чотири елементи - Земля, коли зернятко знаходиться ще в твердому стані, воно ніби зосереджене само на собі, повністю відокремлене від навколишнього середовища, Вода, коли після процесу відкриття зернини завдяки процесу помолу, отримане борошно вбирає в себе чисту воду, Повітря - коли завдяки природньо присутніх дріжджів та бактерій в борошні, тісто росте, дозріває, та Вогонь - коли сформована паляниця дозріває в печі. Через ці чотири етапи проходить і рослина від зернятка до плоду...Велике в малому та мале у великому... Людина, споживаючи такий хліб з давніх не індустріалізованих сортів, вбирає в себе це Світло, яке пройшло через дозрівання, отримує те, що дозволило їй випрямитись і стати посередником між Землею і Небом.
Крім того ми дізнались про ініціативу французьких фермерів зі збереження насіннєвого потенціалу та отримали практичні поради для тих, хто бажає долучитись до їх спільноти. Далі все залежить від кожного учасника...
Інший лектор, Домінік Масно - досвідчений агроном, котрий поєднує в собі класичні, але глибокі агрономічні знання з підходом Духовної Науки Рудольфа Штайнера.
Новими очима ми подивились на Кисень, Вуглець, Азот, Водень та Сірку. Рудольф Штайнер в Курсі по сільському господарстві називає їх п'ятьма братами. Все, що нас оточує складається з комбінацій та трансформацій цих п'яти елементів. Досліджуючи їх Космічну та Земну сутність, ми почали будувати нове бачення агрономії та життя загалом...
Маючи глибинне розуміння цих понять, практика компостування, удобрення, обробіток ґрунту, планування сівозмін, застосування біодинамічних препаратів нам стають зрозумілими і живими.
Наступним етапом було розглядання Рослини, як живої Сутності, повністю відкритої до навколишнього середовища. Вивчаючи її форми, кольори, фізико-хімічні реакції, ми можемо вивчати Сили та Процеси, які діють в усьому Всесвіті - сили росту, розширення (земні) та сили диференціювання, плодоутворення (космічні). Дві протилежні сили. Перша пов'язана з минулим, друга з майбутнім. Перша дає життя, друга дає якість. Саме зустріч між цими двома силами та їх баланс є запорукою здорових культур. Але ці речі можна також розглядати й на більш глобальному рівні.
Разом з учасниками навчального курсу ми йдемо саме до такого Живого Знання, а не "рецептів", адже саме так ми можемо стати вільними та свідомими господарями свого життя та господарства...
Наступний етап - 26-29 квітня - вивчення Сутності Тварини з Рене Бекер та викопування вже наших біодинамічних препаратів з Райнером Заксом!
Приєднуйтесь, у нас цікаво, красиво і ще є декілька місць;)  ГС "Біодинаміка України"

Кучерук Марія, к.вет.н., докторант НУБіП України

Богданьок Марина координатор асоціації Біодинаміки Франції

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook