РОЗВИТОК ТЕПЛИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ – ОДИН З ПРІОРИТЕТІВ ДІЯЛЬНОСТІ КАФЕДРИ

8 березня 2018 року

Тепличні технології на сьогодні є однією з найбільш складних галузей аграрного сектору, оскільки включають цілий комплекс агрономічних, інженерних, комп’ютерних складових, злагоджене функціонування яких дозволяє отримувати урожаї (до 65 кг/м2 помідора), неможливі для відкритого ґрунту. Тому підготовка фахівців для закритого ґрунту – комплексний процес, який потребує відповідної матеріальної бази, де студенти мали б можливість ознайомлюватись з передовими тепличними технологіями.

На одному з останніх ректоратів, де розглядалось питання функціонування кафедри овочівництва і закритого ґрунту, було акцентовано увагу саме на розвитку в університеті напряму закритого ґрунту, будівництві сучасної теплиці. Тому робоча група у складі декана агробіологічного факультету Віктора Забалуєва, завідувача кафедри овочівництва і закритого ґрунту Івана Федосія та доцентів Олександра Цизя і Олександра Шеметуна 6 березня відвідала тепличні господарства Броварського району Київської області.

Першим об’єктом робочої поїздки став один з флагманів тепличного овочівництва України «Комбінат «Тепличний» (смт. Калинівка). Відбулась тепла зустріч з директором Героєм України Володимиром Чернишенком та адміністрацією комбінату, де обговорювались питання поглиблення співпраці між «Тепличним» та НУБіП у сфері підготовки високоякісних фахівців для тепличної галузі України. Особливий акцент був зроблений на організаційних і технічних аспектах будівництва в НУБіП сучасної скляної теплиці, у чому комбінат має величезний досвід. Були окреслені перспективи спільної діяльності у цьому напрямі.

Після цього делегація університету у супроводі головного агронома «Тепличного» Петра Кирія, до речі випускника аспірантури кафедри овочівництва нашого вузу, мала можливість відвідати сучасні теплиці підприємства. Зокрема, робоча група детально ознайомилась з типом теплиці, можливість будівництва якої на території НУБіП саме зараз детально опрацьовується. Також ми ознайомились з особливостями функціонування надсучасної теплиці висотою 6,8 м, яка була запущена в експлуатацію лише декілька місяців тому. Приємно, що в усіх об’єктах, де ми побували, нас зустрічали начальники цехів – бувші дипломники кафедри закритого ґрунту, з якими підтримуються постійні контакти, як у питаннях організації занять для студентів університету, так і проведенні наукових досліджень викладачами, аспірантами і студентами-дипломниками.

Наступним об’єктом робочої поїздки були так звані теплиці-термоси широковідомого Анатолія Патія (с. Рожни), де за своєрідними авторськими технологіями вирощують лимони, банани, ананаси та інші екзотичні тропічні та субтропічні рослини. Господарство також вирощує саджанці цих культур.

Загалом, поїздка виявилася дуже корисною і продуктивною. Були окреслені нові напрями діяльності кафедри овочівництва і закритого ґрунту, сформовані принципи співпраці між НУБіП і «Комбінатом «Тепличний», за що факультет висловлює щиру вдячність директору і адміністрації підприємства.

                                                                                                    

Олександр Цизь,

доцент кафедри овочівництва

і закритого ґрунту

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook