Студенти НУБіП відвідають Всесвітній тиждень мозку в Україні – 2018

7 березня 2018, 20:31
Київ

«Багато сучасних студентів і навіть школярів перевершили в ерудованості своїх викладачів та учителів – у Інтернеті можна знайти унікальні відео й текстові матеріали. Кожне нове покоління отримує безліч унікальних можливостей оперативного та якісного отримання знань. Мозок людини ХХІ століття  постійно потребує нової інформації, аналізує швидко й просить ще,  саме тому, учителям варто розвиватися разом із своїми вихованцями», –ділиться думками доцент кафедри української  та класичних мов Вероніка Василівна Чекалюк.

Не соромтеся вчитися! Виходьте за межі свого навчального закладу й спілкуйтеся з ученими та практиками, принаймні така нагода для тих, хто у буде столиці (12–18 березня 2018 року) під час Всесвітнього тижня мозку.

 

Цього тижня всі охочі зможуть дізнатися, як влаштований і працює наш мозок, чому стаються збої в його роботі та як їм запобігти. Організатори Тижня мозку в Україні пропонують науково-популярні демонстрації та лекції для школярів і широкої публіки, наукові лекції для фахівців, НейроКіноКлуб, а старшокласників закликають до участі у Всеукраїнському нейроконкурсі, переможець якого зможе представити нашу країну на міжнародному змаганні в Берліні.

 «Головний мозок людини є унікальною за складністю живою структурою. До його складу входить понад 100 млрд нервових клітин, що співставно з кількістю зір у нашій галактиці, а кількість зв’язків між ними оцінюється в 100 трлн. Цей орган контролює функціонування нашого тіла, формує наші свідомість, пам’ять, емоції та відчуття, він робить нас унікальними й неповторними особистостями», зазначають організатори проекту.

 

ПРОГРАМА ВСЕСВІТНЬОГО ТИЖНЯ МОЗКУ В УКРАЇНІ – 2018

 

У понеділок, 12 березня 2018 року, в Київській міській раді (вул. Хрещатик, 36) відбудуться відкриття Тижня мозку та дві лекції, цікаві насамперед для людей із біологічною чи медичною освітою.

17:30 – Відкриття Тижня мозку в Україні.

18:00 – «Тривога: біологія vs соціологія» – доктор медичних наук Олег Чебан (Національний медичний університет імені О.О. Богомольця).

19:15 – «Вакцинація і мозок» – кандидат медичних наук Федір Лапій (Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика).

Аудиторія: біологи та медики.

Вхід безкоштовний, потрібна попередня реєстрація: https://goo.gl/wz4MHk.

З вівторка по четвер (13–15 березня 2018 року) в Інституті фізіології імені О.О. Богомольця НАН України (вул. Богомольця, 4) відбудуться засідання НейроКіноКлубу – перегляди художніх фільмів, сюжет яких ґрунтується на історіях людей із неврологічними чи психіатричними захворюваннями, із подальшим обговоренням наукової складової показаної історії.

Вівторок, 13 березня, 19:00 – «Теорія всього» (бічний аміотрофічний склероз).

Середа, 14 березня, 19:00 – «Людина дощу» (аутизм).

Четвер, 15 березня, 19:00 – «Скафандр і метелик» (інсульт).

Аудиторія: всі охочі.

Вхід вільний.

  

У п’ятницю, 16 березня 2018 року, в Інституті фізіології імені О.О. Богомольця НАН України (вул. Богомольця, 4) відбудеться лекція нейробіолога, професора Єрусалимського Університету Аміра Амеді (Amir Amedy). Тема – пластичність мозку, інтеграція різних сенсорних систем і застосування наукових знань у реабілітації пацієнтів. Захід проводиться з ініціативи BRAINY (лекторію з нейронаук від креативного простору «Часопис») за підтримки Посольства Держави Ізраїль в Україні та агенції MASHAV (Агенції з розвитку міжнародного співробітництва). Початок – о 12:00.

Аудиторія: фахівці з нейронаук.

Вхід вільний. Лекція читатиметься англійською мовою, без перекладу.

 Субота, 17 березня 2018 року, стане найбільш насиченою подіями – в Інституті фізіології імені О.О. Богомольця НАН України відбудуться «нервові» «Дні науки», під час яких учені розтлумачать і наочно продемонструють різні аспекти функціонування нервової системи.

11:00–14:00

Цикл науково-популярних лекцій.

«Як працює пам’ять?» – кандидат біологічних наук Олексій Болдирєв.

Навіть діти зараз знають, як влаштована пам’ять комп’ютера. А як щодо нашої пам’яті?

«Шизофренія» – Тарас Верещак.

Захворювання, оповите таємницями та непорозуміннями – починаючи з назви (бо ніяке це не роздвоєння особистості). Сучасні генетичні дослідження дають непередбачувані результати. То що ж не гаразд у людей, які страждають на шизофренію?

«Канабіс: за і проти. Погляд вченого» – доктор медичних наук Віктор Досенко.

Найновітніші наукові дані про наслідки (користь або шкода?) від вживання канабіноїдів. Терапевтичне застосування марихуани.

«Музика й мозок» – Наталія Штефан.

Розповідь про те, як музика впливає на роботу нашого мозку, про сприйняття музики і взаємозв’язок між змінами в мозку й нашими здібностями до музики.

«Як зробити свій мозок здоровим та потужним?» – доктор біологічних наук Нана Войтенко.

Лекція про те, чи різні у людей мізки, чи по різному вони працюють та від чого це залежить? Чи можливо зробити наш мозок потужнішим і як? Що корисно, а що – шкідливо для нашого мозку? Що треба їсти та як довго спати, щоб мозок працював на 100%?

 

14:00–16:00

Демонстрації.

«Розглянь мозок зсередини». Як мікротом і мікроскоп дають змогу побачити небачені таємниці мозку.

«Як ген медузи допомагає лікувати хвороби мозку». Зустріч зі справжньою ГМО-мишею.

«Виміряй власну чутливість!» Різні люди більш або менш чутливі до температури й болю. А яка чутливість у тебе?

«Поведінка й мозок». У людини можна спитати, що вона думає. А ось тварини мовчазні. За допомогою хитрих пристосувань учені підглядають за поведінкою лабораторних тварин і дізнаються про роботу їхнього мозку.

 

 

У суботу, 17 березня 2018 року, відбудеться також відбірковий етап Всеукраїнського нейроконкурсу (Ukrainian Brain Bee) – змагання школярів із нейронаук, котре є частиною міжнародного змагання International Brain Bee. Учасникам буде запропоновано завдання на знання будови та функцій головних частин нервової системи, причин нервових хвороб і способів їхнього лікування. Відбірковий етап – це тестування в мережі Інтернет. Найкращих учасників запросять на фінал у Київ до Інституту фізіології імені О.О. Богомольця НАН України, де 7 квітня 2018 року визначать найкращого юного вітчизняного мозкознавця. Національний чемпіон представить країну на міжнародному змаганні, яке пройде в липні у Берліні під час Форуму Федерації європейських товариств нейронаук – одного з найбільших зібрань вчених із усього світу, які досліджують нервову систему. Подробиці про конкурс, матеріали для підготовки та реєстрація на офіційному сайті: http://brainbee.in.ua/.

 

Аудиторія – всі охочі. Школярі різного віку з учителями та батьками!

Вхід безкоштовний. Долучайтеся – порадуйте свій мозок.

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook