Київські "виші" – у пріоритеті при вступі для випускників Мізоцького НВК "Загальноосвітня школа І–ІІ ступенів – ліцей"

7 березня 2018, 9:00

Звичайно, більшість випускників шкіл знають, чим в подальшому будуть займатися в своєму житті. Але, якщо випускник школи не знає куди, в яке професійне русло направити свої зусилля? Батьки таких учнів, як правило, наполягають на освоєнні школярем тієї професії, яку опанували вони, або яка забезпечить високий його соціальний статус і матеріальний добробут у суспільстві. Якщо ще й шкільні оцінки з конкретного предмета високі, то вступ у певний ВНЗ може виявитися неминучим.
Як правило, вже на першому курсі студент починає розуміти
його ця спеціальність, чи ні. Тих, хто задоволений своїм вибором  зазвичай, меншість. А що ж інші? Перед ними стає вибір: покинути навчання, втративши при цьому дорогоцінний час, чи продовжити здобувати той фах, у якому не зможуть себе повною мірою реалізувати?..
На жаль, така ситуація не рідкість, і проблеми помилок при профорієнтації школяра встають перед багатьма. Що ж робити? На це питання повинна дати відповідь профорієнтаційна робота, що проводиться з учнями шкіл науково-педагогіними працівниками того,
чи іншого "вишу". Звичайно, профорієнтаційну роботу необхідно починати якомога раніше із самого раннього шкільного віку, щоб дати школярам обміркувати почуте та "приміритися" до фаху, який закікавив. В силу об'єктивних причин переважну більшість випускників важко переорієнтувати у виборі спеціальності, а відповідно і навчального закладу, де її можна опанувати, на останньому році навчання в школі.

Саме тому старший викладач кафедри хірургії і патофізіології тварин ім. акад. І.О. Поваженка Юрій Харкевич при проведенні профорієнтаційної роботи на Рівненщині серед учнів Мізоцького НВК "Загальноосвітня школа І–ІІ ступенів – ліцей" основну увагу зосередив на учнях 10 класів.

Юрій Олександрович представив учням загальну інформацію про університет, його рейтинг серед ВНЗ Києва та України, особливості вступу в університет у 2018 році, перелік спеціальностей, які може опанувати потенційний вступник, переваги навчання у столичному "виші". Окремо було акцентовано увагу на факультеті ветеринарної медицини, зокрема, можливостях для навчання і дозвілля студентів, перспективах працевлаштування випускників.

Під час спілкування з директором НВК Раїсою Андріївною Овсійчук було приємно почути, що переважна більшість випускників при виборі місця навчання, обирає саме столичні "виші". Передумовою цьому, звичайно, є висока кваліфікація педагогів та високий рівень знань випускників, які постійно займають призові місця у різноманітних шкільних олімпіадах обласного та всеукраїнського рівнів.

Розповідь про факультет була предметною, оскільки Юрій Олександрович навів конкретні приклади, як випускники даної школи, яку до речі, закінчив і він, опанувавши фах лікаря ветеринарної медицини на факультеті ветеринарної медицини тоді ще Національного аграрного університету, успішно реалізували себе в житті.

Учням були роздані буклети про університет та факультет, дані відповіді на питання, які цікавили слухачів. Також інформація про університет була розмішена на шкільній дошці оголошень.

Інформацію про університет та факультет ветеринарної медицини також було розміщено і на дошці оголошень у приміщенні Мізоцької селищної ради, головою якої упродовж 12 років є лікар ветеринарної медицини Богдан Юрійович Похилюк.

При спілкуванні з Богданом Юрійовичем відразу стало зрозуміло, що він переймається проблемами ветеринарної медицини та якістю підготовки ветеринарних фахівців у ВНЗ, оскільки свого часу очолював Управління ветеринарної медицини у Здолбунівському районі Рівненщини.

Василь Данілов

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook