З нагоди 80-ої річниці від дня народження Василя Семеновича Стуса. Практичні заняття у форматі науково-практичної конференції

2 березня 2018 року
НУБіП України

Незабаром розпочне роботу Всеукраїнська науково-практична конференція «Комунікативний дискурс: наукова рецепція та стилістика перекладу». Захід присвячено 80-річчю від дня народження Василя Стуса. Проте робота серед студентства триває з лютого 2018 року. Першокурсники підготували доповіді з презентаціями на запропоновані науковим керівником теми: «Сучасність поглядів Василя Стуса», «Вплив творчості Василя Стуса на сучасну молодь. Формування світогляду», «Творчість Василя Стуса очима першокурсника».

Першокурсники спеціальності «Туризм», «ННІ лісового і садово-паркового господарства», «Облік і оподаткування» підготували креативні й зворушливі доповіді, свої усні виступи підсилили іміджевою презентацією.

Модератор круглого столу й науковий керівник кожного з учасників – доцент кафедри української мови Вероніка Василівна Чекалюк зазначає: «Під час наших зустрічей, роботи у аудиторії та дистанційно, студенти довідалися багато цікавих фактів про життя й діяльність поета. Майже місяць ми проводимо міні-конференції, відшліфовуємо публічні виступи студентів і вміння відповідати на питання, дискутувати по темі доповіді, відстоювати свою думку. Обладнані сучасними мультимедійними системами аудиторії були нами задіяні – студенти вперше виступали з науковими доповідями, для багатьох це був науковий дебют. Студенти – молодці. Добре підготувалися. Тепер цілком готові брати участь у справжніх міжнародних заходах».

   

Василь Стус народився у звичайній селянській родині на Вінниччині. Дитинство, яке він згодом назвав «гарним» минуло в атмосфері добра і любові. Життєві погляди поета почали формуватися з самого дитинства: від матері, яка знала безліч народних пісень, майбутній митець сприйняв рідне слово та образ рідної землі, який назавжди залишився у серці В. Стуса. З джерела пісень поет черпав доброту, любов до краси, вчився ставити над усе чисту совість і слово правди.

  «Зображуючи портрет сучасника, я завжди уявляю молоду людину. Погоджуюсь із тим, що вік вимірюється не роками, а станом душі, проте приклади з життя свідчать, що історію вершать люди молоді. На жаль, життя диктує свої правила, яких, на мою думку, слід вчитися у старших, тим самим продовжуючи зв’язок поколінь. Гарним прикладом для наслідування, для нас усіх, може слугувати життєвий і творчий шлях поета Василя Стуса», - зазначив Є.Іваницький, першокурсник ННІ лісового і садово-паркового господарства.

Під час виступу студенти презентували згадки сучасників про поета, цікаві та маловідомі факти з біографії.

Зворушливою була промова Є. Іваницького: «Символічною є дата народження поета - 6 січня 1938 року – Різдвяний Святвечір. З моїх особистих міркувань, люди, що народилися в цей день покликані змінювати наш з вами світ та доносити до люду щось незвідане, по-справжньому нове. Сподіваюсь, що ця Велика Людина повернулася до тієї зірки, яка зійшла в небі на його день народження, та змогла відчути спокій, якого не знала за життя. Після моїх слів хочу закликати сучасників не цуратися минулого, жити теперішнім та ставити перед собою реальні цілі і досягати успіху. Але найголовніше пам’ятати в якій країні ми живемо та чого ми варті…»

Маємо честь запросити Вас взяти участь в урочистому відкритті  Всеукраїнської науково-практичної конференції «Комунікативний дискурс: наукова рецепція та стилістика перекладу», присвяченої 80-річчю від дня народження Василя Стуса, яка відбудеться 15 – 16 березня 2018 року в Національному університеті біоресурсів і природокористування України (м. Київ, вул. Героїв Оборони, 15, корпус 3, ауд. 308).

Підготували студенти 1 курсу спеціальності «Туризм», 
«ННІ лісового і садово-паркового господарства», 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook