Міжнародний день рідної мови.

28 лютого 2018 року
ауд.№ 309 корп. №3

«Дивуєшся дорогоцінності мови нашої: в ній що не звук, то подарунок, все крупно, зернисто, як самі перла». Жовто-блакитну квітку із цими словами Миколи Гоголя я отримала в подарунок на святі рідної мови, яке відбулося в нашому університеті 28 лютого і було приурочено Міжнародному дню рідної мови.
Взагалі Міжнаро́дний день рі́дної мо́ви, або Міжнародний день материнської мови, відзначають щороку, починаючи з 2000, 21 лютого. Саме 21 лютого 1952 року у Дацці відбулася демонстрація протесту проти проголошення тогочасною владою Пакистану єдиною державною мовою країни урду, хоча рідною вона була лише для 3 % населення. Це було негативно сприйнято, особливо на сході, де майже винятково розмовляли бенґальською мовою, розпочалися демонстрації протестів, на котрих 21 лютого поліція та військові вбили кількох студентів-демонстрантів. Після проголошення незалежності Східного Пакистану (Банґладеш) 1971 року цей день відзначають в країні як день мучеників, і саме за пропозицією Бангладеш, ЮНЕСКО проголосило 21 лютого 2000 першим міжнародним днем рідної мови, хоча ще 26 жовтня — 17 листопада 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила в Парижі, було оголошено про «підтримку мовного та культурного різноманіття».
21 лютого 2017 року з цим святом українців привітав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, який зазначив, що "кожного року українська мова активно розширює поле свого функціонування. Все більше представників молодших поколінь відчувають причетність до рідної мови та культури, все більше яскравих культурних проектів, зокрема фільмів і книжок, завойовують серця шанувальників. І сьогодні українська мова і культура – це креативна, динамічна субстанція, яка активно розвивається та доносить цікаві і непересічні смисли до всього світу…» У вітанні Прем'єр-міністр наголосив, що в Державному бюджеті України на 2017 рік на розвиток української культури передбачено понад 3 млрд. гривень, зокрема на кінематограф, іміджеві українські проекти у світі за різними напрямами, запуск українського інституту книги, і це він вважає повноцінною протекціоністською політикою щодо захисту та розвитку української мови та культури.
Про ці та інші цікаві факти з історії мов світу та української мови дізналися учасники літературно-музичного дійства «Нас єднає мова», організованого кафедрою української та класичних мов (модератор – доцент Вакулик Ірина Іванівна). Але тут був не лише лекторій, тут звучала ніжна пісня і прониклива поезія у виконанні студентів і гостей ( а ним став маленький Максим Балалаєв) університету. Саме Максимко викликав найбільший шквал оплесків і вигуки «Молодець!», але захопилися слухачі і глядачі і студентом з Гани Олівером, який читав українською, і студентом гуманітарно-педагогічного факультету Германом Шепелем, який представив «Гімн польських переселенців» польською, і майбутнім соціальним педагогом Вікторією Лук’янчук, котра трепетно у поезії розповіла про гоніння вірменської мови («Цавет танем»), студенткою факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Вірою Ільїною, яка нагадала усім «Ти зрікся мови рідної » Дмитра Павличка.
Пісні звучали також не лише українською, адже для кожного народу рідною є його материнська мова, і всі їх виконавці зуміли поєднати і красу кожної з мов, і свою майстерність. Наталя Борисенко (економічний факультет ) співала на кастильському діалекті іспанської, Валентин Жуль (також майбутній економіст) - італійською, Дарина Мишко (факультет аграрного менеджменту) і Аліна Ковальчук (факультет інформаційних технологій) – англійською. Але мовою єднання для усіх була все-таки українська, як яскраво і дзвінко заспівала Антоніна Штика з факультету інформаційних технологій, підтримавши ще кількох виконавців – Анастасію Луцюк, Анну Бовкун з факультету захисту рослин, біотехнологій та екології та Аліну Конюшок з факультету землевпорядкування..
Тепла атмосфера і святковий настрій стали подарунком до свята усім шанувальникам рідної мови, але особливо приємно, що більшість учасників дійства – вихованці кафедри культурології : Наталя Борисенко, Валентин Жуль, Антоніна Штика займаються в студії академічного, джазового і естрадного співу під керівництвом народної артистки України Наталії Шелепницької, Аня Бовкун – в жіночому вокальному ансамблі «Октава» (керівник – Ніна Мелікова) та мистецькій студії «Сім сходинок» ( керівник – заслужений артист України Роман Рудий), Аліна Конюшок – у студії естрадного співу ( керівник – доцент Ірина Войтюк), Герман Шепель - у театрі мініатюр (керівник – Анжеліка Федоренко), Вікторія Лук’янчук – в поетичній студії (керівник – доцент Ярина Пузиренко).
 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook