Василь Стус. Феномен доби

20 лютого 2018 року
м. Київ
    20 лютого, у трагічний для української нації День Героїв Небесної Сотні, в кіномистецькій вітальні Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого відбувся кіновечір, присвячений видатному українському поетові Василю Стусу, одному з найяскравіших представників українського культурного руху шістдесятників, який увійшов до історії української культури як непримиримий борець за українську державність та національну ідею.
Його ім’я стало символом українського опору другої половини ХХ століття, взірцем незламності духу, національної самосвідомості та людської гідності. 
    
 
  Викладачі кафедри української та класичних мов проф. С.С. Кіраль, доц. І.І. Вакулик і доц. О.Ю. Балалаєва долучилися до заходу, попередньо відвідавши експозицію, яка вміщує багатотомні видання творів В. Стуса, окремі збірки його поезій, листування поета, біографічні матеріали, спогади сучасників та наукові видання, що присвячені дослідженню творчого шляху митця. 
 
 

У заході взяв участь і син поета Дмитро Стус – письменник, літературознавець, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, який майстерно поєднав об'єктивні біографічні відомості про життя Василя Стуса з власними спогадами і спостереженнями про батька, парадоксально зіставляв контексти, змішуючи науковий та белетристичний стилі. Його виступ був про давнє наболіле – трагічну долю родини, яка розгорталась на очах 13-річного хлопця, про роки непорозумінь, про дивовижну духовну глибину стосунків між батьком і сином, яку зміг осягнути у зрілому віці, про здатність любити, про те, як виховувати волю й характер, як обирати друзів, як слідувати власним орієнтирам, «живучи по-своєму, нікого не беручи за абсолютні взірці».

 

 

 

У неймовірній тиші зали лунали поезії, і кожен присутній зумів витворити власний образ полум’яного сина України, поета страдницької долі, нездатного на компроміси, максималіста в почуттях і оцінках, який завжди йшов шляхом правди і заплатив за це життям.

 

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook