Доктор філософії Андрій Кудін розпочав цикл відкритих лекцій з історії релігії

20 лютого 2018, 13:18

Людина так влаштована, що їй потрібно у щось вірити: жити легше, якщо сповідуєш певні постулати. Тому релігія дуже давно супроводжує людину: сам цей термін з’явився ще 303 року! І не випадково, що саме у святковий день Стрітення Господнього, відкритою лекцією «Релігія як особлива система світогляду та світосприйняття. Захід та схід» доктор філософії Андрій Кудінрозпочав в університеті цикл лекцій з історії релігії.

     Переповідати почуте – справа зайва. Але ті, хто завважив за краще займатися своїми справами, а не прийти на цю лекцію, таки програли. Принаймні, людина, яка ще за студентських радянських часів отримала на іспиті з релігієзнавства від доктора богослов’я і доктора філософії «автомат», слухала, відкривши рота. А численні запитання, адресовані лектору, не були обтяжливими для слухачів в плані часу.
     Чи знаєте ви, що Ісаак Ньютон – один з найбільших містиків? Математик і олімпіонік Піфагор – був керівником впливового релігійного ордена? Що Ейнштейн міг з точки зору фізики пояснити основи індуїзму? Чому гробниця Авраама – священна для послідовників відразу двох релігій – арабів і євреїв, які постійно воюють між собою (а вони ж, по суті, за походженням «двоюрідні брати»)?

  

  

     Йшлося про роль світових релігій – християнства (з його православ’ям і католицизмом), ісламу, іудаїзму, індуїзму та інших – їхнє поширення, вплив на розвиток тих чи інших держав тощо, зв'язок людини з Богом. Але ж на світі є чимало релігій, де Бога як такого взагалі немає.
     Те, що називається релігією, завжди було і залишиться затребуваним. Та зрештою, якщо розібратися, яку б релігію ми не взяли, – всі вони сповідують одні і ті ж цінності. Тож небезпідставно Андрій Кудін підкреслив: якщо ми хочемо зрозуміти суть – маємо бути максимально неупередженими, спілкуючись з служителями того чи іншого культу.

  

 

     Завдання шукати відповідь на запитання, є Бог чи ні, як таке на лекції, звісно, не ставилося. Просто розкрийте «Біблію», зазирніть у себе, пошукайте цю відповідь десь там…

  

 

Валентин Обрамбальський

 

 
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook