Європейський досвід проведення консолідації земель сільськогосподарського призначення

6 лютого 2018, 1:04
факультет землевпорядкування НУБіП України

          Під час науково-практичного семінару на тему: "Досвід проведення землеустрою та консолідація земель сільськогосподарського призначення у східній Європі" професор Ольгард Кемпа з Вроцлавського природничого університету висвітив питання здійснення консолідації земель та визначення її потенційного впливу на структуру землекористування.

 Він розповів, що консолідація земель у Польщі відбувається за такими етапами:

 1. Ініціювання проекту (подання заяви на ініціювання проекту, аналіз існуючого стану, виявлення потреб і побажань населення, попередня підготовка переліку заходів та їх кошториси).

  2. Розробка проекту (набір консультантів для розробки проекту, точне визначення території, на якій буде проведена консолідація, розробка графічних матеріалів, оцінка запланованих заходів).

 3. Аналіз і визначення існуючої ситуації прав на землю (встановлення або правове оформлення меж та правового статусу земельних ділянок, включаючи сервітути й обмеження прав на земельні ділянки, визначення місць, що мають наукову чи екологічну цінність, установлення вартості земель, розв’язання спірних питань щодо меж земельних ділянок).

 4. Розробка детального Плану консолідації земель (підготовка проекту Плану консолідації земель, де вказано розміщення і межі нових земельних ділянок, нових доріг, інших комунальних споруд, розробка різних планових альтернатив із розрахунком економічної та екологічної ефективності, аналіз варіантів (сценаріїв) консолідації земель, підготовка остаточного детального Плану консолідації земель з урахуванням зауважень, висловлених учасниками процесу консолідації земель, а також затвердження Плану консолідації земель).

 5. Реалізація детального Плану консолідації земель (межування нових земельних ділянок, набір спеціалістів для будівельних робіт, здійснення сільськогосподарського поліпшення, влаштування дренажу, будівництво нових доріг).

 6. Заключний етап (розподіл витрат, остаточне оновлення кадастрової карти, видача і реєстрація нових документів, що посвідчують право власності).

 Консолідація сільськогосподарських земель у Польщі – це тривалий процес, що триває декілька років. Важливо зазначити, що при здійсненні всіх етапів дотримуються традиційного принципу консолідації земель: становище землевласника не повинне погіршитися після реалізації проекту, в тому числі вартість земельних володінь – не знизитися, а за лишитися на тому ж самому рівні або підвищитися. При цьому він зазначив що на 80 % роботи по консолідації земель ведуться за кошти Європейського союзу і тільки 20 % це кошти громади.

 На завершення доктор Ольгерд Кемпа відповів на запитання, які стосувалися проблем відведення земельних ділянок для проектування і реконструкції доріг, лісосмуг, проведення меліоративних заходів.

  

Колганова Ірина,

асистент кафедри землевпорядного проектування 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook