НАЦІОНАЛЬНІЙ НАУКОВІЙ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІЙ БІБЛІОТЕЦІ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК – 100 РОКІВ

15 січня 2018, 14:33
У сучасній Україні розвиток аграрної сфери народного господарства оголошений пріоритетним національним проектом. 100-річчя від дня заснування Міністерства аграрної політики та продовольства України також посилили інтерес суспільства та державних органів влади до історії сільськогосподарської освіти і аграрних наукових установ.
Першим національним аграрним міністерством став Генеральний секретаріат земельних справ, створений у червні 1917 р. у межах Уряду Української Центральної Ради, керівником якого став Б. Мартос. У різні періоди посаду керівника фахового відомства займали М. Савченко-Більський, Б. Зарудний, М. Ковалевський, згодом М. Шаповал. 
 
У подальшому назва Міністерства еволюціонувала, відповідно до змін, що відбувалися у суспільно-політичному та економічному житті країни, але залишалася незмінним основне завдання, визначене ще на початковому етапі становлення відомства – відповідальність за всі процеси в сфері земельних перетворень та господарювання на ній.
 
Українські уряди, що приходили на зміну один одному в 1917–1921 рр., прикладали значні зусилля для збереження культурного надбання України. Великого значення надавалось справі збереження книжкового фонду. Бібліотечно-архівному відділу було доручено розробити план розвитку бібліотечної мережі та основні напрями бібліотечної реформи. Її метою було створення Української національної бібліотеки, формування розгалуженої мережі бібліотек, реєстрація нових українських видань та часописів, складання хронологічних і систематичних покажчиків, заснування і ведення спеціального реєстраційного «Літопису», складання наукової бібліографії і видання спеціального бібліографічного видання. 
 
Бібліотечна справа аграрної галузі своїми витоками сягає буремних революційних часів початку ХХ століття, коли була створена бібліотека Генерального секретаріату земельних справ Української Центральної Ради. Свою діяльність вона розпочала 16 липня 1917 р., відколи постановою УЦР за підписом заступника голови С.Ф. Веселовського «Про затвердження бюджету Генерального Секретаріату Земельних Справ» створювалась і бюджетно фінансувалась при відомстві окрема бібліотека. На початковому етапі вона функціонувала при відділі с.-г. освіти, згодом стала загальною для аграрного міністерства. На той час фонд бібліотеки складав 1007 одиниць зберігання. 
 
Після заснування 1 листопада 1918 р. Сільськогосподарського вченого комітету України (СГВКУ) при головному аграрному відомстві, що розглядало комітет як модель організації галузевої академічної науки в Україні, книгозбірня стає центральною установою для досить розгалуженої мережі з 46 науково-дослідних установ аграрного профілю у восьми українських губерніях.
 
16 грудня 1919 р. вперше профільним відомством було затверджено спеціальне «Положення про ЦСГБ». Наступного року на підставі рішень РНК УСРР бібліотека офіційно стає правонаступником книжкових фондів Південноросійського товариства сільського господарства та сільської промисловості (1897 р.), Всеросійського товариства цукрозаводчиків (1900 р.), Київського агрономічного товариства (1909 р.), Київського товариства сільського господарства та сільськогосподарської промисловості (1898 р.), частково – Київського губернського земства (1903 р.), Центрального сільськогосподарського кооперативного союзу «Централ» та ін. На той час фонд бібліотеки налічував близько 128 тисяч найменувань російською, українською, польською, німецькою, французькою та іншими мовами.
 
Після остаточного встановлення радянської влади, бібліотека налагодила отримання книг із країн Західної Європи та Америки, розпочала підготовку спеціальних статистичних матеріалів на замовлення СГНКУ та профільного наркомату. У цей період було закладено науково-методичні основи національної бібліографії. 
 
Після набуття Україною незалежності, бібліотека активно включилась у діяльність із репрезентації інформаційно-бібліотечної галузевої діяльності на міжнародному рівні, зміцнюючи авторитет молодої держави і пропагуючи її найкращі надбання на ниві аграрної науки.
 
Шлях до сучасного загальнодержавного заслуженого визнання книгозбірні у фаховому середовищі України і світу розпочався від 1998 р., коли бібліотека отримала статус науково-дослідної установи і ввійшла до Відділення регіональних центрів АПВ УААН. Згідно вимог Міністерства освіти і науки України, було реорганізовано структуру бібліотеки. Були розроблені й затверджені: «Концепція інформатизації бібліотек України», схвалена профільним Комітетом Верховної Ради України; «Концепція інформатизації сільськогосподарських бібліотек України», прийнята Мінагрополітики України та Президією НААН; близько 100 нормативних та регламентуючих документів для 210 методично підпорядкованих бібліотек галузевих дослідних установ та освітніх закладів. ННСГБ НААН трансформувалася у визнаний в Україні та за її межами потужний, добре обладнаний галузевий інформаційний центр, стала повноцінною спеціалізованою науково-дослідною установою. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 29 жовтня 2003 р., бібліотека отримала статус «державної», а у 2012 р., згідно з Указом Президента України від 14 грудня 2012 р. № 700/2012 – «національної».
 
Сьогодні ННСГБ НААН – провідна спеціальна бібліотека загальнодержавного значення; галузевий бібліотека-депозитарій, потужний науково-інформаційний центр з формування галузевого сегмента аграрних питань, як складової в інформаційному просторі України. Документно-інформаційний потенціал представлений понад мільйонним фондом на 32 мовах із 59 країн світу.
 
  
З нагоди 100-річчя від дня заснування ННСГБ НААН та довголітню, плідну співпрацю 
з кафедрою історії і політології НУБіП України, академік НААН Вергунов Віктор Анатолійович 
вручив пам’ятну ювілейну медаль відповідальному секретарю наукового журналу «Вісник аграрної історії», 
кандидату історичних наук, доценту Живорі Станіславу Михайловичу
 
 
 
Олена Кропивко
доцент кафедри історії і політології 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook