Грант Президента України - звіт відбувся!

3 лютого 2018, 15:59

 З 29 по 31 січня 2018 року Державний фонд фундаментальних досліджень провів звітну сесію, на якій заслуховували результати науково-дослідних проектів за Грантами Президента України для докторів наук, кандидатів наук та молодих вчених. До складу експертної президії увійшли представники дирекції та ради фонду, Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України.

     Про свої наукові результати прозвітували вчені наукових установ НАН України (Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця, Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна, інститут фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського, Інститут прикладної математики і механіки та ін.) та вишів (Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Львівська політехніка», Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова та інші).

     Наш університет вже вдруге представив колектив біотехнологів під керівництвом завідувача кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Миколи Патики. У 2017 році наші науковці отримали два гранти: для докторів наук та молодих вчених для підтримки наукових досліджень. Слід зазначити, що єдиний напрям з біології представляв саме НУБіП, що свідчить про потужний фундамент для створення академічних шкіл.

     За грантами Президента України виконано науково-дослідні проекти «Оцінка структури та біорізноманіття мікробного метагеному чорнозему типового та дослідження його функціональних особливостей» (науковий керівник – професор Микола Патика) та «Дослідження особливостей формування метагеному та структури прокаріотного комплексу чорнозему типового за різних систем землеробства» (науковий керівник – кандидат сільськогосподарських наук Олександр Колодяжний), що є продовженням успішних попередніх досліджень колективу у цьому напрямі.

     Отримання грантів Президента України вдруге поспіль є унікальною подією та свідчить про беззаперечну актуальність проведених досліджень та високий рівень їх виконання, говорить Микола Патика. Отримані фундаментальні знання щодо особливостей формування метагеному ґрунтових мікроорганізмів та їх функціональних особливостей за різних агрозаходів є основою для удосконалення методичних підходів щодо застосування молекулярно-біологічних методів для розкриття механізмів різноспрямованості ґрунтово-мікробних процесів у системі ґрунт – мікроорганізми – рослина, слугуватимуть для моніторингу стану ґрунтів, пошуку індикаторних видів для розробки методів біоіндикації, а подальший аналіз метагеномного різноманіття може стати орієнтиром для робіт з пошуку функціональних генів та мікроорганізмів з метою їхнього використання в біотехнологіях різного рівня. На основі спільної роботи з кафедрою землеробства, яку очолює Семен Танчик, були отримані ці унікальні фундаментальні знання та запропоновані біотехнологічні розробки нового покоління, які нині успішно впроваджуються в унверситетському НДГ «Великоснітинське» ім. О. Музиченка.

     Микола Патика особливо наголосив, що успішне виконання науково-дослідних проектів було б неможливим без колективної роботи Тетяни Патики, Олександра Колодяжного, Юлії Рибалко, Валерії Бондарь, Вєри Бородай, Оксани Кляченко, Тетяни Іванової.

    Результати досліджень біотехнологів НУБіП були високо оцінені, а успішне виконання науково-дослідних проектів за грантами Президента України підтверджено відповідними сертифікатами.

Ірина Білоус

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook