НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ПРАКТИЧНІ СЕМІНАРИ «СУЧАСНА АГРАРНА ОСВІТА – 2018»

2 лютого 2018 року
Конференц-зал

Під час зимових канікул восьмий рік поспіль було організовано й проведено цикл науково-методичних практичних семінарів для викладачів Ніжинського агротехнічного коледжу та Ніжинського агротехнічного інституту.

31 січня розпочалася робота семінарів. Привітала учасників зібрання директор коледжу Олена Литовченко, яка зазначила, що проведення науково-методичних практичних семінарів «Сучасна аграрна освіта» уже стало доброю традицією, побажала плідної роботи, вагомих здобутків, творчого натхнення та невпинного руху вперед у власному саморозвиткові.

Метою семінарів стало обговорення стану та перспектив розвитку освіти і науки у закладах вищої освіти, методичних новинок в організації навчального процесу, ефективного провадження ІКТ в освітній процес.

Учасниками стали понад 50 педагогічних та науково-педагогічних працівників, у тому числі 20 лекторів.

Тематика доповідей, яку обирали самі викладачі, керуючись бажанням поділитися власним досвідом, напрацюваннями, була найрізноманітніша та досить змістовна. Семінари працювали протягом двох днів за такими напрямами:

  • інноваційні освітні технології навчання та викладання у закладах вищої освіти;
  • виховання як провідний фактор розвитку і формування особистості.

Розпочалася робота з виступу практичного психолога, керівника тренінгового центру «Барви життя» Світлани Підлипської на тему «Роль авторитету викладача у вихованні студентської молоді», який викликав жваве обговорення та дозволив у черговий раз під новим ракурсом поглянути на роль викладача вищої школи.

Протягом періоду роботи семінарів присутні мали змогу знайомитися з історією розвитку освіти в нашій країні, найуспішнішими освітніми системами у світі, зокрема на прикладі Канадської, Німецької та Фінляндської освітніх моделей; з вимогами до викладачів та їх оплатою праці в різних країнах світу; можливістю використання елементів інтейнменту при вивченні соціально-гуманітарних дисциплін на прикладі дисципліни «Філософія».

Викладачі ділилися досвідом використання тригерів при створенні інтерактивних навчальних презентацій у Microsoft Power Point, хмарних сервісів та ряду комп’ютерних програм в своїй освітній діяльності, організації електронних навчальних курсів на новому сервері коледжу.

Неодноразово у виступах доповідачів наголошувалося на тому, щоб іти в ногу з часом, бути цікавими і корисними своїм студентам, кожному викладачеві, незалежно від наукового ступеня, стажу роботи тощо, необхідно належно використовувати інтерактивні методи навчання, можливості дистанційного навчання, працювати над розширенням своїх можливостей.

У ході семінарів присутні обговорили широке коло питань, таких як: сучасні вимоги до методологічної компетенції викладача вищої школи; шляхи покращення рівня володіння англійською мовою; гранти Президента України для підтримки наукових досліджень молодих учених та інші. Цікаві виступи доповідачів укотре підтверджують: творчий підхід до своєї справи – запорука успіху.

Заключним, неймовірно цікавим етапом семінарів стало проведення інтелектуально-розважальної гри «Калейдоскоп», яку підготували викладачі Наталія Петриченко та Ірина Демченко з метою розвитку корпоративної культури шляхом тренінгу щодо побудови дружнього колективу, об’єднаного і згуртованого спільною ідеєю, а допоміг в проведенні заходу голова циклової комісії загальноосвітніх дисциплін Микола Новіков. Адже сьогодні вже ні для кого не таємниця, що організація корпоративних заходів позитивно відображається на працездатності колективу протягом всього року. За задумом організаторів колектив поділився на дві команди учасників і вболівальників. Присутні активно і охоче приймали участь у конкурсах, які були самі найрізноманітніші: від розв’язування математичних задач до вміння логічно і максимально швидко приймати рішення.

Підводячи підсумки, голова журі – директор коледжу Олена Литовченко, оголосила результати й нагородила команди учасників і найактивніших вболівальників призами. Усі були у піднесеному настрої, хотілося творити, долати нові висоти і зустрічатися знову, адже в результаті народжується справжня команда – люди, об’єднані і згуртовані спільною ідеєю.

Дякуємо усім, хто брав участь в організації й роботі семінарів, а також сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!

Тетяна Шеїн,
заступник директора з навчально-виховної роботи

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook