Пріоритетні напрямки розвитку вищої освіти на період 2018-2019 роки – у фокусі наради проректорів провідних вишів столиці

1 лютого 2018 року

     Сьогодні в університеті пройшла представницька нарада за участю проректорів з навчальної роботи провідних вишів столиці. Ректор Станіслав Ніколаєнко представив гостям структуру і можливості НУБіП, провів по нещодавно відновленому навчальному корпусу №3, ботанічним садом, який сьогодні є гордістю не тільки університету, а й Києва.

     Директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки Ігор Шаров висловив подяку ректору НУБіП Станіславу Ніколаєнку від імені керівництва МОН, який власне й ініціював проведення такої зустрічі. Представляючи учасників, її модератор проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, окреслив формат роботи й сподівання, з нею пов’язані.

     Про пріоритетні напрямки розвитку вищої освіти на період 2018-2019 роки, про які йшлося на останній колегії МОН, говорив Ігор Шаров. Він розповідав про три сформовані пріоритети: якість, інтеграцію до європейської системи освіти та освіту в продовж життя.

     Стосовно якості вищої освіти, то мова йшла про якість абітурієнтів та контингенту студентів, кадрового складу, сучасний зміст освіти та зв’язок з ринком праці, наукову атестацію закладів вищої освіти і т.д. Як наскрізна лінія її забезпечення – академічна доброчесність. На перше місце виступає професіоналізм.
     Освітян також цікавить питання з НАЗЯВО. За словами Ігоря Шарова, ця проблема відучора відійшла у минуле: Кабмін затвердив новий склад комісії, що визначить її новий склад. Передбачається, що вибори пройдуть у квітні-травні.

    Що ж до інтеграції до європейського простору вищої освіти і наукових досліджень, то мова йшла про Україну в Болонському процесі, удосконалення НРК і розроблення НСК тощо. Розглядалися також зв’язок з ринком праці, імплементація Закону України «Про вищу освіту» (що вже вдалося зробити), Закон України «Про освіту» як нові можливості для прискорення реформ, державне прогнозування та стратегічне планування та багато іншого.

     Учасники зустрічі обговорили організацію освітнього процесу у другому семестрі цього навчального року, обмінялися думками з приводу умов вступу до закладів вищої освіти в 2018 році в контексті національних, регіональних і галузевих особливостей. Наголошувалося на необхідності дотримання законодавства в частині принципів формування державного замовлення, рівних можливостях для сільської молоді в доступі до вищої освіти, зокрема на економічні спеціальності аграрних університетів.

     Проректори, які взяли участь в нараді, відзначили важливість таких зустрічей і висловилися за їх продовження у подальшому.

Валентин Обрамбальський

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook