Герої Крут у пам’яті людській

26 січня 2018 року

 

100 років тому, 29 січня 1918 року, українські студенти стримали наступ ворога на Київ, проявивши жертовність і героїзм заради незалежності України.

 

Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який de-facto означав міжнародне визнання української незалежності.

Усього під Крутами було вбито близько 300 юнаків. Це були воїни Студентської сотні Січових стрільців, кадети першої Української школи ім. Б. Хмельницького, студенти та гімназисти вишів та гімназій.

Подвиг студентів-крутян став символом мужності та беззастережної любові до власної Батьківщини. За часів радянської влади, про бій під Крутами забули на довгих 70 років, до отримання Україною незалежності. Тільки в останні роки історики почали активно вивчати наявні матеріали. І хоча зараз виникає більше питань, ніж відповідей, незмінним залишається один факт: битва під Крутами – одна з визначних сторінок історії України, яку ми маємо пам’ятати.

На полі бою в Крутах у 2006 році відкрито пам’ятник-комплекс, куди увійшли: музей, каплиця та курган із червоною колоною, увінчаною тризубом. Навколо кургану встановлено 300 гранітних монументів та висаджено каштановий гай. У Києві на Аскольдовій могилі встановлено хрести, біля яких відправляють панахиди.

Крути це символ. Символ непохитності, патріотизму та любові до Батьківщини.

Герої Крут

Надії юні нашої землі

Під натиском піратської сваволі

Під Крутами навіки полягли

В останні дні сплюндрованої волі

Було їх триста – відданих сердець,

Що не злякались банди Муравйова

 

Лише сьогодні – через скільки літ(!)

Згадали ми борців за нашу волю.

Вони були ще надто молоді, 

але для нас не шкодували крові.

Отож тепер, на батьківській землі,

Шануймо їх по-справжньому, панове.

(Юрій Коломієць)

 

І ми, нащадки зобов’язані зберегти той вічний вогонь, ту непереможну любов до Батьківщини, яку мали вони: студенти, юнкери, гімназисти.

Молоді хлопці, перед якими лежало неораним полем ціле життя і які без жалю  поклали його на вівтар служіння Україні.

І зараз коли на Сході України загриміли гармати, засвистали кулі, вузькою тернистою стежкою, протоптаною стежкою крутян, на захист незалежності і цілісності першими вирушили хлопці-добровольці. Серед них були і є студенти та співробітники нашого вишу.

 

Вони пішли добровольцями, як крутяни.

Захищати рідний край від навали.

Щоб пшеничні поля половіли

А сади вишневі буйно цвіли

І в Україні рідній, незалежній

Люди щасливо жили.

 

До вашої уваги сценарій літературного вечора, написаний співробітниками інформаційного відділу С. Родіоновою та Л. Полозенко «Герої Крут у пам’яті людській».

 

Лариса Сідько,

завідувач інформаційно-бібліографічного

відділу наукової бібліотеки

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook