Життєві теми в люди

20 січня 2018 року
Сучасна освіта постала перед досить критичною ситуацією. В умовах всюдисущих, так званих, ринкової економіки та ринкових відносин автоматично попит складається, насамперед, на високопрофесійного фахівця, бажано позбавленого високого морального, тим більше духовного цензу. Це й не дивно, бо бізнесу, як правило, а в Україні, де явно панує олігархат і, як кажуть, добре себе почуває попри оманливу з ним «непримиренну» боротьбу, так би мовити, на всіх фронтах, тим паче, потрібні високоефективні соціальні болванчики. Такі працівники і керівники, які б готові були за шматок хліба, навіть не завжди ласий, роботи, що накажуть і як накажуть. У таких умовах освітні заклади виявляються заручниками диктату попиту, себто конкуренції на ринку освітніх послуг, за яким приховується ще й, так звана, «невидима рука», котра тримає у своїй п’ятірні і бюджет, і фінансові потоки.
Та все ж, попри фактично примусове виродження вишів у «кузню кадрів» з відповідною втратою ознак класичного виховання, тобто плекання елітарних якостей у студента, ще жевріють рештки класицизму в нашій освіті. Це животіння потягу до суто людського у стінах вищих навчальних закладів здебільшого підтримується, природно, гуманітарним блоком навчального плану. Доцільність збереження якого, між іншим, вже, гірко сказати, «мудрі» державні ке(а)рманичі ставлять оприлюдно під великий сумнів. 
А ще досить важливий у питанні збереження решток класицизму в освіті людський фактор – устремління викладачів осмислювати і розкривати найболючіші теми, звертаючись до різноманітних рішень аж до провокативних, котрі б збуджували цікавість, викликали бажання досліджувати і розвиватися. До таких тем, звичайно, належить і тема «Сексуальності». Остання має досить спірне висвітлення в масах, що зводиться радше на комбінації кічу та вульгарного бачення. Як наслідок, подібна ситуація з трактуванням сексуальної природи людини і всього, що пов’язано з нею, є причиною внутрішньої напруги і численних життєвих негараздів поголовної більшості членів суспільства.
Відтак, працюючи в руслі свого наукового інтересу, я спробував винести на широкий розсуд окремі результати власної наукової розвідки. Наразі плацдармом доступу до бажаючих розширити свої когнітивні горизонти стала запропонована Асоціацією сексологів та сексотерапевтів України аудиторія. 19 січня 2018 р. для фахівців з питань сексуальності і сексотерапії та всіх бажаючих була прочитана лекція на тему «Філософський етюд про сексуальність».
Можливо, подібні лекції з часом виявляться цікавими для студентів та викладачів рідного вузу. А отже, хочеться вірити, в найближчій перспективі стартує своєрідний рух за відновлення класицизму, настільки це можливо, в стінах Національного університету біоресурсів і природокористування України.
 
Володимир Калуга, 
доцент кафедри історії і політології
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook