Традиції Різдвяного столу в народів світу

5 січня 2018, 8:13
 
6 січня – Святий вечір (Свят-вечір) або Багата кутя (вечір перед Різдвом Христовим)
Це одне з найбільш важливих родинних свят, один із найбільш магічних днів, коли кожна сім’я і словом, і ділом створювала у своїй оселі атмосферу затишку, багатства, щастя й миру. За традицією, весь день перед Різдвом нічого не їдять – чекають на першу зірку, що сповіщає про народження Ісуса Христа. І тільки після настання вечора родина збиралася на урочисту вечерю.
 
Господар в цей день також не байдикував – поїв і годував худобу, прибрав у хліві, ретельно оглядав двір, дім – усе своє господарство.
Обов’язковою умовою було повернення до господи все, що було де-небудь забуте або кимось позичене. Важливо також у цей день пробачити всі кривди, що були заподіяні, щоб не брати образи й поганий настрій із собою до майбутнього року.
 
Коли ж починало вечоріти, господар дому готував символ урожаю – Дідуха – сьогодні це ялинка. До речі, в західній Україні до сьогодні ялинку ставлять і прикрашають не на 1, а на 6 січня. 
 
На Свят-вечір родина обов’язково згадує своїх померлих родичів, припрошує їх взяти участь у вечері. Після всіх ритуалів господар передавав господині миску з кутею і тільки після цього родина починала вечеряти, скуштувавши першою кутю. Після вечері зі столу не прибирали, посуд не мили а усі ложки складали до миски з кутею (щоб уночі душі предків могли почастуватися).
 
Гість на Свят-вечір приносив щастя до оселі. Важлива подія цього вечора – діти носять кутю до близьких родичів та хрещених батьків і просто сторонніх людей, яких хочеться привітати зі святом.
 
Різдво – центральне свято християн західного і східного обряду.
 
Традиції різдвяного застілля значно відрізняються, відповідно до регіону та історично складеного раціону харчування.
 
В Україні на Святвечір подають 12 пісних страв: кутя, узвар, варений горох, смажену капусту, рибу, квасолю, вареники, картоплю, гриби, гречана каша, голубці, маківники.
 
В Австралії: різдвяне барбекю зі стейком, сосисками, курячим шашликом і солодкою картоплею.
 
У Англії: сосиски в беконі, морква, фарш, пюре, капуста, журавлинний соус, смажений пастернак і картопля.
 
В Аргентині: два види фаршированої курки, картопляний салат, емпанадас і Вителло тоннато (блюдо з телятини в вершково-тунцевому соусі).
 
У Бразилії: пташине м’ясо, рис з пармезаном, пиріжки з плавленим сиром і консервовану серцевину пальми.
 
У Вірменії: запечена індичка і гарбуз, фарширована рисом, родзинками і медом.
 
У Гані: рисові кульки з куркою і рибою в супі з кокосового молока.
 
У Голандії: дичина (зайчатина), а також індичка або качка, святковий хліб, пудинги.
 
В Ірландії: деруни, тістечка, паштети з рубленого м’яса і пудинги. 
 
У Іспанії: суп з локшиною, яйцем і сочевицею, хамон, сальчічон (ковбаски), манчего (сир) і креветки, стейк в апельсиновому соусі, запечена індичка, риба, солодощі (на зразок халви, тістечка).
 
У Канаді: м’ясний пиріг, шоколадний корж.
 
У Латвії: запечена свинина або баранина, картопля, квашена капуста і різні салати.
 
В Мексиці: м’ясний бульйон і смажений стейк з руколою і картоплею.
 
У Німеччині: картопляний салат і сосиски, смажений гусак (на другий день Різдва).
 
У Польщі: один з традиційних супів (червоний борщ з вушками, журек, грибний суп, рибний суп, галицький капусник), різдвяний короп, оселедець, горох з капустою, пироги з капустою і грибами, галушки з маком, а також кутя, компот із сухофруктів, кекси, пряники, сирники тощо.
 
У Перу: індичка, просочена виноградною горілкою, суфле зі спаржі.
 
У Португалії: тріска, яйця, картопля, зелень.
 
У Сербії: риба, запечена квасоля, картопляний салат з цибулею і домашній хліб.
 
У Словаччині: смажений короп і картопляний салат.
 
У США: лосось в кроповому-гірчичному соусі, картопля і овочева запіканка.
 
У Швеції: шинка печена, сушена риба, квасоля, рисова каша з молоком, мигдалем і корицею, медові пряники, гаряче вино з прянощами.
 
У Хорватії: курка з запеченою картоплею, цибулею і морквою.
 
У Франції: запечена свинина або качка з капустяним рулетиками, суп, сирна та м’ясна тарілка, свіжі овочі, панеттоне.
 
Олена Кропивко
доцент кафедри історії і політології
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook