Олексій Копитов: про працевлаштування треба починати турбуватись з третього курсу, а націлюватись уже з першого

26 грудня 2017 року

 

Випуск студентів магістратури – подія непересічна як для самих винуватців свята, так і для всього колективу агробіологічного факультету. З моменту випуску для вже дипломованих фахівців багато чого буде вперше: місце роботи, професійні сумніви, агрономічні успіхи та прорахунки, перші жнива…Від щирого серця бажаємо нашим випускникам плідної праці та щедрих урожаїв!

Враженнями студентських років та баченням свого завтрашнього дня поділився з нами випускник агробіологічного факультету, відмінник навчання Копитов Олексій.

 Вибір агрономічної спеціальності у нашого співрозмовника був невипадковий. Прикладом аграрія для Олексія став батько - Копитов Валерій Іванович - професійний фермер. Зі шкільних років Олексій активно долучався до технологічного процесу вирощування сільськогосподарської продукції: від посівної і до жнив. Тому по закінченню школи проблеми з визначенням спеціальності не було. Вибір навчального закладу також був однозначний, адже НУБіП України – це безсумнівно флагман аграрної освіти. Якщо ж бажання навчатися фаху свідоме та виважене, то це варто робити лише у найкращих університетах!

Про свої студентські роки, враження, здобутки та помилки, улюблених друзів та викладачів Олексій готовий розповідати безкінечно. Ось декілька найважливіших для нашого випускника подій.

Третій курс навчання  - найінтенсивніший у навчальному процесі – нелегкий, проте цікавий та важливий. На цьому етапі з’явилися профільні дисципліни, а разом з ними - відчуття  причетності до обраної професії, стартував процес вживання у роль агронома.

Навчальні та виробничі практики - безцінний досвід практичної діяльності. Саме там здобуваються ті вміння та навики, які неможливо опанувати майбутньому аграрію в аудиторії. Для Олексія вирішальною виявилась практика у МХП (Миронівський хлібопродукт), де він отримав реальний агрономічний досвід у Згурівському районі Київської області. Цікавим було і те, що агрономом там працює нещодавній (2014р.) випускник нашого агрофаку - Володимир Щербина. Розв’язувати актуальні завдання виробництва доводилось разом, адже універсальних агрономічних рішень  не існує. Після практики, як стверджує Олексій, приходить справжнє усвідомлення професії, її відчуття, а ще, що надзвичайно важливо, - впевненість у своїх силах!

Участь у всеукраїнських студентських  олімпіадах зі спеціальності «Агрономія»  також стала важливим досвідом для нашого випускника. По-перше, під час підготовки відбувається систематизація раніше здобутих знань, по-друге конкурсант має можливість познайомитись з ширшим колом майбутніх агрономів, до того ж - найкращих. Олімпіади два роки поспіль проходили на базі факультету агротехнологій Миколаївського національного аграрного університету і  принесли Олексію на 4 курсі 2друге командне місце, а під час навчання у магістратурі ( 1 рік) -  особисте 1 місце в університетській олімпіаді.

Щодо працевлаштування – головного питання випускників - для Олексія місце роботи вже визначене. Це Сільськогосподарське приватно-орендне підприємство «Відродження» Черкаської (рідної) області. Знайти перше місце роботи допоміг колега – агроном, з яким наш співрозмовник познайомився під час практики в компанії EURALIS. Позитивні рекомендації фахівців та успішне проходження співбесіди забезпечили позитивний результат працевлаштування. На думку Олексія, для того щоб стати успішною людиною та професіоналом, не варто нехтувати найменшою можливістю практичного навчання, участю у фахово-орієнтованих виставках, семінарах, конференціях та постійно розширювати коло професійного спілкування під час навчання в Університеті.

Звичайно, ми поцікавились у нашого випускника, чи залишався у нього час на щось іще, окрім навчання. Так от, як доводить досвід роботи зі студентами – ті з них, хто гарно навчається, зазвичай встигають розвиватися всебічно – і в спортивному, і в культурному житті. Олексій зазначив, що студентам нашого Університету поєднувати спортивні, мистецькі захоплення з навчальним процесом зовсім нескладно: територіально все компактно розміщено у межах студмістечка, та й різноманітні секції і гуртки є на будь-який смак. Тому за час навчання в Університеті Олексій встигав займатися і легкою атлетикою у спортивному комплексі НУБіП і народними танцями у складі хореографічної частини  народного ансамблю пісні і танцю «Колос».

Наостанок Олексій подякував усьому професорсько-викладацькому колективу Університету та побажав нинішнім першокурсникам бути жадібними до нових знань, активними під час навчальних практик та націленими на працевлаштування вже з третього курсу. Друзям-випускникам зичить плідної праці та професійного зростання.

 

Розмовляла Анна Ярош,
доцент кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook