Нові видання кафедри фармакології та токсикології

14 грудня 2017, 15:59

Наприкінці року, попри звітній період, заліково-екзаменаційну сесію та інші робочі питання, науково-педагогічні працівники кафедри фармакології та токсикології не втрачають ритму своєї діяльності. Так, серед нових видань кафедри фармакології та токсикології для студентів ОС «Бакалавр» та «Магістр» факультету ветеринарної медицини рекомендованими Вченою радою НУБіП України та вже вийшли з друку наступні видання.
Навчальний посібник «Лікарські рослини» (автори: Іщенко В.Д., Бойко Г.В.) написаний згідно з типовою програмою до кожної теми дисципліни «Лікарські рослини», яку студенти вивчають на першому курсі. У ньому описано методи збору, консервації лікарських рослин, методи контролю заготовленої лікарської сировини та способи приготування з неї різних лікарських форм. Окремо наведено дані про основні діючі речовини лікарських рослин, а також дані щодо негативного впливу лікарських рослин на продуктивність і здоров’я тварин. У додатках наведено списки рослин за обсягом їх заготівлі, списки отруйних рослин і технології приготування маловживаних лікарських форм. Матеріал проілюстровано різнокольоровими рисунками.
Навчальна практика є важливим етапом фахової підготовки, під час якого студенти відпрацьовують навики практичної діяльності. Довідник «Лікарські рослини» (автори: Палиця Ю.В., Іщенко В.Д., Бойко Г.В.) містить теоретичний і практичний матеріал для проходження навчальної практики з дисципліни «Лікарські рослини», а також перелік основних питань підсумкового контролю за результатами проходження практики.
Під час вивчення дисципліни «Ветеринарна фармакологія» на 3-му курсі студент повинен навчитися виписувати рецепти на офіцинальні та магістральні лікарські форми; правильно підібрати дозу та визначити періодичність введення ліків; застосовувати лікарські засоби тваринам різних видів; визначати терапевтичну ефективність застосування лікарських засобів; призначати антидотну терапію за отруєнь лікарськими засобами; виготовляти прості та складні лікарські форми. Розділ «Ветеринарна рецептура та технологія лікарських форм» завжди був першим на лабораторних чи практичних заняттях під час вивчення цієї дисципліни, що передбачено типовою (орієнтовною) програмою. У підручнику «Ветеринарна фармакологія» (Хмельницький Г.О., Духницький В.Б., 2017 р.) він не описаний. Тому вивчення теоретичних і практичних аспектів ветеринарної рецептури та технології лікарських форм актуалізують необхідність навчального посібника «Аптечний практикум» (автори: Духницький В.Б., Деркач І.М.).
Останнім часом є чимало літератури, що стосується термінології фармакології та фармації, зокрема у формі словників, довідників та енциклопедій, інтернет-джерел тощо. Проте довідникової літератури саме з ветеринарної фармакології за останні роки в Україні немає. У підготовленому термінологічному словнику «Сучасна фармакологічна термінологія у ветеринарній медицині» (автори: Духницький В.Б., Деркач І.М.) зібрано понад 300 фахових термінів з чітким поясненням до них; вони використовуються у ветеринарній фармакології, фармації, фармакогнозії,  біофармації, клінічній фармації, фармакотерапії. Навчальний посібник буде корисним не тільки для студентів, але і для викладачів, аспірантів, науковців, працівників фармацевтичної промисловості, організаторів фармацевтичної галузі, управлінців системи охорони здоров’я людей та тварин  та інших фахівців, що мають справу з ліками.


У посібнику «Фармакогнозія» (автор Гальчинська О.К.) наведено основні відомості про заготівлю лікарської рослинної сировини, морфологічну будову тканин  і органів рослин, висвітлено методи фармакогностичного аналізу рослинної сировини різних морфологічних груп, викладено дані про групи біологічно активних сполук, основні  види сировини та фітопрепаратів. Також подано опис зовнішнього вигляду та вмісту діючих речовин різних видів лікарської рослинної сировини, наведено лікарські засоби та їх застосування.
Курс лекцій «Аптечна технологія ліків» (автори: Палиця Ю.В., Іщенко В.Д.), крім питань технології різних ветеринарних препаратів у різних лікарських формах, містить інформацію щодо державного нормування виробництва і реалізації цих препаратів та їх реєстрації. Після кожної лекції наведено ряд запитань для самоконтролю знань студентами викладеного матеріалу. Для поліпшення сприйняття матеріалу у додатках до видання включено значну кількість нормативно-правових документів, якими регламентується аптечне виробництво ліків, правила їх зберігання та реалізації.


Останні видання призначені для самостійної, аудиторної і позааудиторної роботи студентів факультету ветеринарної медицини ОС «Магістр» спеціальності «Ветеринарна медицина» спеціалізації «Ветеринарна фармація».
Працюємо у тому ж дусі!
 

І. Деркач
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook