ЗАУВАГИ ЩОДО ПРОЕКТУ «ПРАВИЛ ОХОРОНИ ПРАЦІ У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОМУ ВИРОБНИЦТВІ»

13 грудня 2017 року
Проект наказу Міністерства соціальної політики України ,,Про затвердження Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві” розроблено Державною службою України з питань праці відповідно до статті 28 Закону України ,,Про охорону праці”.
Пропозиції та зауваження до проекту наказу приймаються протягом одного місяця з дня оприлюднення за адресою:
Державна служба України з питань праці, 01601, м. Київ, вул. Десятинна, 14; е-mail: [email protected]; тел.: (044) 289-41-52.
Проект наказу оприлюднений шляхом розміщення на офіційному    веб-сайті Держпраці: www.dsp.gov.ua (розділ „Діяльність” → підрозділ „Регуляторна діяльність”).dsp.gov.ua/povidomlennia-pro-opryliudnennia-proektu-nakazu-ministerstva-sotsialnoi-polityky-ukrainy-pro-zatverdzhennia-pravyl-okhorony-pratsi-u-silskohospodarskomu-vyrobnytstvi/

Читаючи у Пояснювальній записці проекту оприлюднене обґрунтування необхідності розроблення нових Правил, щиро радієш, що невдовзі буде впроваджений документ, що стане дієвою настановою для працівників сільськогосподарських підприємств всіх форм власності (агрохолдингів, середніх, малих, фермерських, одноосібних тощо). Сподіваєшся, що у цьому документі будуть усунені недоречності попереднього НПАОП (як вважають автори застарілого), охоплені нові технологічні процеси, уведено посилання на впроваджені з 2012 р. нові НПАОП.

Потрібно зауважити, що впроваджені у 2012 р. Правила були досить неоднозначно оцінені спеціалістами з охорони праці та посадовими особами сільськогосподарського виробництва. Основних зауважень було два: 1) щоб скористатися Правилами, на підприємстві потрібно мати чималеньку бібліотеку НПАОП, на які у документі безліч посилань; 2) про деякі технологічні процеси сільськогосподарського виробництва навіть відсутня згадка, що робить Правила у багатьох випадках чисто декларативними.

Як же вирішено ці недоречності у Проекті Правил? Аж ніяк! Спробую пояснити.

Як свідчить статистика виробничого травматизму на селі, професії механізатора і водія залишаються найбільш травмонебезпечними. Багато у чому це пояснюється тим, що на полях працює високоенергетична техніка, обслуговування якої вимагає від працівників певної культури виробництва, зокрема й працеохоронної. А чи не вимагає особливої уваги з точки зору безпеки і гігієни праці експлуатація машинно-тракторних агрегатів і комбайнів, в яких вичерпався закладений заводами-виробниками ресурс, відсутні технічні технічні засоби безпеки, зокрема й зарубіжної? Але автори Проекту Правил спромоглися у надкороткому розділі щодо експлуатації сільськогосподарської техніки спромоглися лише написати, що машини та обладнання мають бути справними, а їх експлуатація «повинна здійснюватися відповідно до чинного законодавства України». Що це за законодавство, автори вважають за непотрібне заморочуватися, адже працівники села все й так знають. Чому б тоді у цьому контексті не згадати ще й Конституцію України?

Такі загальні фрази, встановлені авторами у текст Правил замість нечинних нині ГОСТів, не поодинокі. Наприклад, що може дати читачеві Правил таке фраза: «Тара, яку використовують для збирання і транспортування тепличної продукції, повинна відповідати вимогам чинного законодавства України». Вкрай конкретно і відповідально, чи не так?

А як зрозуміти і використати у роботі наступну відповідальну настанову: «Післязбиральне доробляння картоплі необхідно здійснювати в окремих виробничих приміщеннях»? І таких недоречностей, що переписані не думаючи з попередньої редакції Правил, досить багато.

Автори вирішилирозширити чинні Правила, додавши вимоги безпеки праці з НПАОП, що стосуються тваринницької галузі (здебільшого розширивши певні розділи). Але це зроблено хаотично і не системно. Наприклад, чому б вимоги щодо безпеки експлуатації посудин Дьюара не записати в окремому параграфі, а не повторювати їх в параграфах, що стосуються осіменіння великої рогатої худоби (ВРХ) чи коней?

Вкрай недбало викладено вимоги безпеки що стосуються ветеринарного обслуговування тварин. Обємніше їх викладено для ВРХ, а для інших груп тварин тест збігається як шагренева шкіра. Тобто, щоб скласти уявлення про «проведення ветеринарно-санітарних заходів, ветеринарної обробки й чищення коней», потрібно спочатку відповідний параграф, що стосується ВРХ. Це ж стосується догляду за тваринами, хворими на заразні хвороби, адже основні вимоги безпеки щодо хворих тварин практично однакові, а от особливості доцільно викласти у параграфах, в яких описано нормативи охорони праці для видів тварин.

Не можу обійти увагою стиль мови, якою викладено текст Правил. Чого варте, хоча б речення «Гін неспокійних коней парувального віку дозволяється тільки під сідлом або за підводою, обладнаною пряслами». Чи термін «гін» відповідає російському «гон», чи це означає просто переганяння тварин, можна лише здогадуватися. У документі повсюди записано «Не дозволяється», хоча доречно застосовувати форму «Заборонено». Термін «виключати» потрібно замінити словом «вимикати», а термін «обігрів» – словом «обігрівання», що означає процесові поняття.

Висновки.Розділи і параграфи тексту, що стосується тваринництва, не рівноцінні за смисловим наповнення та різні за обсягом. Мають місце повтори у параграфах, що стосуються різних видів тварин. Не відбито особливості застосування засобів індивідуального захисту під час виконання різних технологічних процесів. Розділ, що стосується рослинницької галузі, не виправдано короткий, у ньому не відображено вимог безпеки під час експлуатації та обслуговування сучасної мобільної сільськогосподарської техніки. Текст цього розділу практично ідентичний чинній редакції.

Проект Правил повертає нас практично до редакції Правил 2001 р., але з недоліками, які притаманні чинним Правилам. Вважаю, що Проект Правил потребує суттєвого доопрацювання і наступного обговорення. Під час такого доопрацювання потрібно зясувати для кого підготовлено Правила, як ними будуть користуватися працівники села, наскільки Правила є інформативними. А головне, чи вони повноцінно замінять чинні НПАОП, що регламентують безпеку працівників, які обслуговують корів, коней, свиней, птицю та ін.

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook