Стан та перспективи наукової діяльності в закладах вищої освіти аграрного профілю обговорили за круглим столом

24 листопада 2017 року

     На численні прохання аграрних закладів вищої освіти в університеті спільно з ДУ «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта» проведено круглий стіл «Стан та перспективи наукової та науково-технічної діяльності аграрних навчальних закладів України». Модератором заходу виступив перший проректор університету Ігор Ібатуллін.

 

     Для участі до університету прибули проректори та очільники науково-дослідних частин Білоцерківського національного аграрного університету, Миколаївського національного аграрного університету, Львівського національного аграрного університету, Харківської державної зооветеринарної академії, Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка, Таврійського державного агротехнологічного університету, Вінницького національного аграрного університету, Сумського національного аграрного університету, Житомирського національного агроекологічного університету, Полтавської державної аграрної академії, ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет», Уманського національного університету садівництва.

     Учасників круглого столу вітала очільниця ДУ «НМЦ Агроосвіта» Тетяна Іщенко. Емоційним було вступне слово ректора університету Станіслава Ніколаєнко, який акцентував увагу на актуальності піднятої тематики заходу, висловив своє бачення розвитку та управління аграрною наукою та освітою, встановлення зв’язків з виробничниками та принагідно запросив наукову спільноту до участі у заходах, присвячених відзначенню 120-річчя університету навесні 2018 року.


     Про реалії та перспективи державного фінансування наукової та науково-технічної діяльності ВНЗ говорив перший проректор університету Ігор Ібатуллін. Його доповнили проректор з наукової та інноваційної діяльності Білоцерківського національного аграрного університету Ольга Варченко та проректор з наукової роботи Таврійського державного агротехнологічного університету Володимир Надикто.

     Про особливості підготовки проектів наукових досліджень і розробок для участі у конкурсному відборі МОН доповів начальник науково-дослідної частини університету Володимир Отченашко. Своїм досвітом у цій роботі поділилися завідувач науково-дослідної частини Сумського національного аграрного університету Юрій Данько та проректор з наукової роботи Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка Віктор Мельник.

     Із сучасними реаліями атестації наукових кадрів вищої кваліфікації присутніх ознайомив начальник відділу моніторингу діяльності наукових установ та вищих навчальних закладів з питань атестації наукових кадрів МОН Михайло Голубєв. Начальник відділу науково-технічної інформації Вікторія Кирилюк висвітлила у своїй доповіді питання входження університетських наукових періодичних видань до міжнародних наукометричних баз та акцентувала увагу на можливостях наукового пошуку та популяризації власних досліджень за допомогою платформи Web of Science.

     Виступи учасників заходу були дуже емоційними, практично спрямованими та порушували надзвичайно актуальні для сьогодення питання розвитку наукової та науково-технічної діяльності: фінансування досліджень, участь у конкурсах наукових проектів, підвищення публікаційної активності, забезпечення академічної доброчесності, розвиток дослідницької інфраструктури, підготовка наукових кадрів, порядок проведення державної атестації ЗВО у частині наукової діяльності.

     Лейтмотивом засідання визнано необхідність більш тісної взаємодії та формування консолідованої позиції аграрних вишів щодо напрямів розвитку наукової діяльності.

Вікторія Самсонова,
начальник науково-організаційного відділу НДЧ

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook