Екскурсія до центру науки про основи життя

24 листопада 2017 року
м. Київ

Гуртківці кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин разом із керівником, куратором 1 групи 3 курсу О.Є.Дмитрієвою побували на неймовірно цікавій екскурсії в Меморіальному музеї Інституту біохімії імені академіка О.В.Палладіна. Екскурсію провів провідний науковий співробітник Інституту Назаренко Володимир Іванович, учень засновника інституту, патріарха нейрохімічної науки Олександра Володимировича Палладіна.

 

 

За роки свого заснування (а це 92 роки!), інститут пройшов складний і нерідко важкий шлях – від невеликого колективу вчених-однодумців до потужної науково-дослідної установи із загальновизнаними школами і вченими, які є експертами у відповідних галузях біології, вченими, які роблять все для того, щоб біохімічні дослідження в Україні мали світовий рівень.

Студенти мали можливість ознайомитись з експонатами Меморіального музею Інституту, що демонструють життєвий шлях, наукову, науково-організаційну, педагогічну і громадську діяльність засновника і директора впродовж 45(!) років О.В.Палладіна, з трепетом доторкнутися до особистих речей, навіть присісти в крісло за робочий стіл всесвітньо відомого академіка.

Олександр Володимирович Палладін, син російського ботаніка та біохіміка, засновника школи фізіологів і біохіміків рослин, навчався у видатних вчених – І.П.Павлова та М.Є.Введенського. Він з ранньої молодості володів даром визначати шляхи наукового розшифрування проблем. Перша з них була пов’язана з дослідженням креатину. Пізніше О.В.Палладін досліджував біохімію нервової, м’язової діяльності, біохімію вітамінів та авітамінозів, після Великої Вітчизняної війни – біохімію аліментарної дистрофії. А під час війни, після серії успішних експериментів в умовах евакуації в Уфу, під керівництвом О.В.Палладіна було синтезовано новий водорозчинний аналог вітаміну К (сприяв припиненню кровотечі та якнайскорішому загоєнню ран), названий вікасолом, що, звісно, було неймовірно важливо для поранених.

Велика кількість унікальних фотографій в Меморіальному музеї та нагород доводить той факт, що О.В.Палладін протягом півстоліття виступав із доповідями на численних міжнародних конгресах та з’їздах, очолював і входив у склад найпрестижніших делегацій, був нагороджений дуже почесними на той час нагородами.

Більш як 40 років О.В.Палладін вів педагогічну діяльність, створив кафедру біохімії на біологічному факультеті Київського університету, яку очолював упродовж двох десятиріч. У 1924 році видано перший в СРСР «Підручник фізіологічної хімії» О.В.Палладіна, що протягом 30 років був єдиним, витримав 25 видань дев’ятьма мовами! Наукова школа О.В.Палладіна налічує понад 150 докторів і кандидатів наук, що працюють у різних кінцях світу і продовжують на новому методичному рівні розробку напрямів і проблем, основи яких заклав О.В Палладін.

Студенти отримали велику кількість цікавої інформації в Меморіальному музеї Інституту біохімії ім. акад. О.В.Палладіна, який фактично є центром пропаганди і вивчення біохімічної науки в Україні, науки про основи життя.

Велика подяка професору кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики Івану Панасовичу Григорюку за сприяння в проведенні змістовної, пізнавальної екскурсії.

 

О.Є.Дмитрієва, куратор 1 групи 3 курсу,

керівник наукового гуртка кафедри

 інтегрованого захисту та карантину рослин

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook