В НУБіП України стартував тиждень філософії

14 листопада 2017 року

В понеділок, 13 листопада, в НУБіП України почався тиждень філософії. Стартом для нього стало проведення круглого столу на тему «Сучасний університет: проблеми та перспективи очима студентів». Метою заходу було філософське осмислення місця та ролі університету в сучасному житті. Учасниками стали студенти трьох факультетів – Захисту рослин, біотехнології та екології, Агробіологічного та Ветеринарного. Захід відкрив заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету Я.М. Рудик. Він привітав учасників круглого столу з можливістю тісніше долучитися до філософського дискурсу, збагатити власний світогляд, обмінятися досвідом світорозуміння з товаришами по Alma-mater.

Після цього ініціатива перейшла в руки студентів, почався обмін думками щодо необхідності вищої освіти в сучасному світі, щодо ролі університетів в процесі формування критичного мислення, креативності, лідерських якостей молоді. Зокрема, студент 1 курсу Агробіологічного факультету Бондаренко Юрій свою оцінку університету пов’язав з можливістю розширити власне поле для творчості, повніше реалізувати свій потенціал.

Студентка 1 курсу Ветеринарного факультету Чудля Діана наголосила на важливості оволодінням критичним мисленням для сучасної людини. Вона відзначила, що університет, забезпечуючи вивчення загальних та спеціальних наукових дисциплін, є необхідною ланкою в цьому процесі, проте на її погляд студенти вже є сформованими особистостями, тому їм складно змінювати своє ставлення до світу, складно оволодіти критичним мисленням. Така позиція викликала заперечення у багатьох учасників, які висловились на захист думки щодо світоглядних функцій університету, можливості проявляти творчу ініціативу студентам.

Студентка 3 курсу Агроекології Прийомська Ганна поділилась власним досвідом навчання в Польщі – у Поморській академії в м.Слупську. Вона наголосила на важливості матеріально-технічного забезпечення дослідницької діяльності студентів як потужному мотиваційному факторі здобуття високої фахової кваліфікації. Повідомлення Прийомської Г. скерувало увагу учасників до проблеми мотивації навчання. Студент 3 курсу Агроекології Чепа Андрій висловив думку про необхідність обмежити кількість студентів лише найкращими, найбільш зацікавленими у науковій діяльності. Така позиція також викликала жваву дискусію серед учасників.

 

 

На жаль, часові межі не дозволили висловитись усім бажаючим з приводу обговорюваної теми. Адже проблеми сучасного університету є актуальними для молоді, яка в ньому навчається. Обговорення дискусійних питань тривало ще й в коридорах університетських корпусів, після завершення заходу. Організатори – викладачі кафедри філософії Культенко В.П., Супрун А.Г., Кичкирук Т.В., Дубровіна О.В. – запропонували всім учасникам висловитись з приводу обговорюваних питань в письмовій формі у вигляді тез доповідей. Подані тези будуть опубліковані on-line.

Культенко В.П.,
доцент каф.філософії 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook