Лунай, величне наше слово: Тиждень української писемності та мови відкрито!

10 листопада 2017 року

День української писемності та мови відзначають 9 листопада. Це свято було встановлено указом президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

  Із вітальним словом до усіх присутніх у святковій залі 1 корпусу звернувся декан гуманітарно-педагогічного факультету – д. філол. н., проф. В.Д. Шинкарук, а також науковці «вищого ґатунку» – доктори філологічних наук та професори кафедри української та класичних мов.

До Дня української писемності та мови було оголошено результати І етапу VІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу студентської молоді імені Тараса Шевченка та нагороджено студентів, які посіли призові місця. Відкривала святковий концерт студентка гуманітарно-педагогічного факультету Лопачук Аделіна  майбутній фахівець із міжнародних відносин. У її виконанні пісня звучала як дарунок серця, як веселка над заквітчаною землею.

Студенти І курсу факультету ветеринарної медицини Василь та Олександр Короткі із козацькою піснею зарядили залу надзвичайною  енергетикою.

У виконанні представників факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, факультету ветеринарної медицини (Мандрики Вікторії, ЛисенкаЮрія) звучали безсмертні Шевченкові слова; віршем-посланням «Любіть Україну» Войт Тетяна, студентка юридичного факультету, зверталася до кожного присутнього; чуттєво лунала поезія у виконанні студента агробіологічного факультету Головченка Ярослава, а Чеберяко Аліна, студентка гуманітарно-педагогічного факультету спеціальності «Філологія. Германські мови і література», презентувала авторську поезію «Молитва за воїна».

Разом із ведучими Маршак Юлією та Волощенком Крістіаном у захоплюючу подорож вирушала аудиторія Володимирською гіркою під знайомі з дитинства акорди «Як тебе не любити, Києве мій!»; насолоджувалася віртуозною грою на скрипці Онопрієнко Аліни (факультет захисту рослин, біотехнологій та екології) та заворожуючим співом під гітару Марківа Михайла (агробіологічний факультет); побувала в обіймах «Лелечої долі» у виконанні Сурякової Вікторії та Щемельової Анни (юридичний факультет).

Музично-патріотичною композицією «Коли настане день, Закінчиться війна…»  вітали студенти факультету ветеринарної медицини усіх гостей свята, а Гапон Юлія усім  присутнім нагадала, що  «Україна – це ти».

Гучними оплесками вітала аудиторія «експертів» – учасників гумористичної програми «Від джерел до джерел», у якій розглядалася проблематика «Українська мова у сучасному суспільстві».

Закінчився перший день Тижня української писемності та мови Всеукраїнським радіодиктантом національної єдності, до якого долучилися всі факультети університету.

Організатори концерту щиро вдячні кафедрі культурології за підтримку у проведенні загальноуніверситетського свята на чолі із д. філос.н.  І. З. Майданюк,  а також за технічний супровід дійства.

Колектив кафедри української та класичних мов

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook