Відкриття пам’ятного знака князю Кудашеву

7 листопада 2017, 18:38

7 листопада 2017 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського відкрито пам’ятний знак на місці побудови літака «Кудашев-1» – першого літака вітчизняної конструкції, який здійнявся у повітря. Конструктором літака був князь Олександр Сергійович Кудашев, який певний час працював викладачем кафедри будівельного мистецтва й архітектури КПІ. Проведений захід присвячений 145-річчю від дня народження Олександра Сергійовича Кудашева і 100-річчю від дня його смерті.

Участь у відкритті пам’ятного знака прийняли ректор КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, президент НААН України Ярослав Гадзало, аташе з питань університетського і наукового співробітництва Директор французько-українського центру університетського і наукового співробітництва Сільвен Ріголле, директор Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки НААН академік НААН України Віктор Вергунов, запрошені представники вищих навчальних закладів України, дослідники історичної постаті князя Олександра Сергійовича Кудашева та його родини, представники міської громади с. Мала Виска, де знаходиться родинний маєток Кудашевих, студенти та школярі.

 

У заході приняли участь і представники НУБіП України: професор кафедри конструювання машин і обладнання Ромасевич Юрій та аспірант цієї ж кафедри Стехно Олексій.

Памятний знак князю Олександру Кудашеву

Професор Юрій Ромасевич разом із дослідником історичної постатті князя Кудашева та організотором заходу Віталієм Татарчуком

Після урочистого відкриття пам’ятного знака в Державному політехнічному музеї при КПІ імені Ігоря Сікорського відбувся круглий стіл, присвячений життю і діяльності цього непересічного інженера та науковця. Під час круглого столу з’ясувалось чимало історичних фактів, які пов’язані із життям та роботою князя Кудашева, його предків та нащадків. Одним із цікавих факторів є те, що в період між 1905 по 1908 роки Олександр Сергійович Кудашев написав ряд наукових праць, присвячених веденню аграрного виробництва. В них він розвинув питання аграрної економіки, агрохімії тощо. А про інженерний талант князя свідчить те, що 28 квітня 1911 року за свою найкращу модель літака «Кудашев-4» він отримав велику срібну медаль Імперського Російського технічного товариства на Першій Міжнародній повітроплавній виставці у Санкт-Петербурзі. Учасники заходу висловили сподівання, що з часом з’ясуються і інші обставини роботи цієї непересічної людини, які поки що невідомі для нас.

 

Заступник декана з наукової роботи

Юрій Ромасевич

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook