Знайомимося з ризик-орієнтованими методами: виїзне заняття магістрів спеціалізації «Якість, стандартизація та сертифікація»

3 листопада 2017 року

     2 листопада 2017 року у межах міжнародної виставки ефективних рішень для агробізнесу «АгроКомплекс 2017», програмою ділових заходів якого було передбачено семінар «ЕКОtransformation: АПК». Законодавчі зміни, технології. Кращий досвід».

     Скориставшись нагодою, ми організували тут виїзне заняття для магістрів спеціалізації «Якість, стандартизація та сертифікація». Обравши його темою «Методи та методики забезпечення та управління якістю на основі ризик-менеджменту: оцінювання екологічного ризику, аналіз впливу на діяльність», хотілося сформувати у наших студентів знання з якості знань стосовно принципів та методів вибору і застосування систематичних методик оцінювання екологічних ризиків. Особливу увагу звернули на забезпечення отримання інформації та проведення аналізу на доказовій основі для прийняття обґрунтованих рішень про те, як обробляти екологічні ризики і робити вибір серед можливих варіантів рішень.

    Головними завданнями магістрів було засвоїти теоретичні засади методик оцінювання екологічних ризиків, ознайомитися з практичним досвідом організацій у застосування методів кваліметрії, статистики та методів оцінювання екологічних ризиків керуючись законодавчими вимогами, сучасним станом технологій та кращими практиками, а також вміти самостійно аналізувати складні виробничі ситуації та ідентифікувати екологічні ризики, приймати й обґрунтовувати ефективні рішення у сфері управління виробництвом.
     Так, як визначення контексту організації та застосування методів аналізу екологічних ризиків повинні базуватись на доказовій базі, то надзвичайно важливо володіти інформацією щодо сучасного стану законодавчих та нормативних вимог в сфері екології, сучасних технологій зменшення впливу екологічних ризиків на діяльність підприємств АПК.

     У рамках семінару розглядалися питання законодавства, оподаткування, інноваційних рішень, енергоефективних технологій, утилізації відходів та інше. А також відходи агрокомплексів, типові порушення та наслідки. сучасні українські енергоефективні технології утилізації відходів тваринництва та птахівництва. Крім того, аналізувались питання пріоритетності економічної ефективності чи екологічної та соціальної ефективності.

    Надзвичайно актуальною була доповідь директора Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України Мороза Миколи «Органічний» законопроект. Закон №5448 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».
     Про міжнародну співпрацю України у галузі АПК говорив міжнародний консультант продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Михайло Малков. А практик-еколог, член редакційної ради журналу «Екологія підприємства» Іван Паламарчук розповів про основні шляхи вирішення екологічних проблем, екологічні конфлікти.

     Після перерви студенти мали можливість познайомитись зі станом керуванням одним із актуальніших джерел екологічних ризиків – відходами агросфери, а також оцінити екологічні наслідки від утворення, накопичення та відсутності належної утилізації та захоронення. І, звісно, ознайомитись з експонатами виставки та оцінити сучасний стан ресурсного та інтелектуального забезпечення в сфері АПК.

     Після закінчення семінару магістри отримали завдання: керуючись сучасним станом законодавчої та нормативної бази, кращими практиками та інноваційними технологіями застосувати метод оцінювання екологічного ризику в умовах підприємств на базі яких виконується магістерська робота та представити результати на наступних практичних заняттях.

Юлія Слива,
доцент кафедри стандартизації
та сертифікації сільськогосподарської продукції

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook