Міжнародна співпраця в рамках проекту НАТО "Наука заради миру та безпеки" триває

20 жовтня 2017 року

9-17 жовтня 2017 р. в рамках проекту НАТО Наука заради миру та безпеки науковий проект SPS MYR G4687 “Фітотехнології для очищення земель, забруднених в результаті військової діяльності”, Національний університет біоресурсів і природокористування України відвідали польські вчені з Вармінсько-Мазурського університету та Інституту захисту рослин Анджей Скверч (кафедра ентомології)  і Францішек Корнобис (лабораторія зоології). В рамках вищезгаданого проекту разом із представниками України вони досліджують комплекс фітонематод, які заселяють Miscanthus x giganteus, а також вивчають їх вплив на біомасу.

 

Під час візиту разом з членами команди НУБІП: Людмилою Кавою, Володимиром Кваком та аспірантом Артемом Мєдковим польські колеги відібрали зразки ґрунту з демонстраційної ділянки  Miscanthus x giganteus та вегетаційних сосудів із забрудненим ґрунтом.

Паралельно Анджей Скверч і Францішек Корнобис, для студентів факультету захисту рослин, біотехнології та екології прочитали лекцію на тему  “Фітопаразитичні нематоди як вектор поширення вірусних хвороб” і провели тренінг як виділити нематод із відібраних ґрунтових зразків. 

 

 Впродовж зустрічі зі студентами польські вчені відповіли на цілу низку запитань, які виникли у студентів впродовж освітніх заходів. Так, Анджей Скверч пояснив роль нематод у навколишньому середовищі та способи використання цих агентів як біоіндикаторів, а Францішек Корнобис відповів як нематоди можуть зменшити біомасу Miscanthus x giganteus.

У недалекому майбутньому курс розроблений Анджеєм Скверчем з нематології (лекції та практичні заняття) буде використовуватися для викладання дисциплін “Патологія комах” і “Технологія розведення корисних організмів та їх використання для біологічного захисту рослин”.

Окремо слід зауважити, що екстракцію нематод з грунтових проб проводили на сучасній центрифузі, придбаній в рамках проекту SPS MYR G4687.

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook