«Проект «ЕНЕЇДА» в Національному художньому музеї України.

27 жовтня 2017 року
м.Київ

Серед найяскравіших подій цьогорічної мистецької осені у Києві - 

«Проект «ЕНЕЇДА» Національного художнього музею України.

Вивчаючи етнокультурологію та історію української культури, зокрема, не можна оминути як саму постать Івана Котляревського, так і його безсмертну поему «Енеїда». І тому з великим зацікавленням відвідали цю виставку студенти І курсу спеціальності «біотехнологія» факультету захисту рослин, біотехнології та екології (ФЗРБЕ, БТ-1701). Пропонуємо враження деяких з них.

 

Нова українська література почалася із твору І.Котляревського «Енеїда». Ще вивчаючи цей твір у школі, я дуже зацікавилася ним, і він став одним із найулюбленіших творів українських письменників. Тому відвідини Національного художнього музею України стали для мене справжнім святом і способом дізнатися більше нового про цей твір. Я була дуже вражена побаченим, адже я глибше осягнула всю геніальність цієї поеми та легендарність її історії. З перших кроків у цю виставку я побачила те, про що мріяла, а саме, перше видання «Енеїди», видане у 1798 року Парпурою.

Але це не єдине, що мене захопило. Також було цікаво побачити і інші видання поеми, адже вона прогриміла не тільки на всю Україну, а і на весь світ.

Я була дуже вражена кількістю ілюстрацій різних художників до «Енеїди», адже попри те, що малюнки створювались усі для одного сюжету, усі вони були різні і по-своєму цікаві.Найбільше мені сподобались карикатури Едуарда Кірича.

Не менш цікавим була мультиплікаційна версія цього твору. Будь-який бажаючий міг подивитися таку інтерпретацію цього твору у самому ж музеї або послухати аудіо-версію. У виставкових залах можна було побачити статуетки на глечики на тематику «Енеїди», що також дуже цікаво та вражаюче.

Останній зал зустрів словами Тараса Шевченка про Івана Котляревського: «Будеш, батьку, панувати, поки живуть люди». Тож, ця виставка, як і твір, доводять, що українська література – невмируща!

Кондратьєва Ірина

 

            27 вересня я відвідала виставку "Енеїда", що проходила в Художньому музеї. Ще в той час, коли я читала цю поему вперше, мене дуже вразило те, яким чином описані ті чи інші події, якими зображені головні герої тощо. Найперше враження про музей - це який він красивий! Збудований у неокласичному стилі, він відразу захоплює своєю красою. Проходячи по залах, ти відчуваєш цю велич. Також не можу не сказати і про саму виставку, адже саме вона була метою мого візиту. Вона величезна - охоплює 3 зали, кожен з яких наповнений цікавими експонатами. Тут тобі і історія створення, і картини, і книги різних століть випуску, і навіть екран з мультфільмом. Дуже багато коментарів відомих людей про твір і автора, ескізів, глиняних виробів, даних про поему. В кожному залі щось нове. Тут тобі і афіша 1910 року, і статуетки козаків з жінками, і картини в зріст людини (або навіть більші), і відомі слова Шевченка "Будеш батьку панувати поки живуть люди". Мені дуже сподобалось - це був незабутній досвід!

Мандрика Віка

 

Відвідування Національного Художнього Музею - виставки “Енеїда” - стало цікавим досвідом, яскравими для мене враженнями. Чому? На виставці можна було побачити багато експонатів - і всі мої фантазії, які з’являлися у голові при читанні, нібито зійшли зі сторінок поеми. Це й зображення персонажів по-новому, й різні ілюстрації, тематика “Енеїди”, українська тематика, різні глечики, статуетки... Це вражає, це подобається, передає атмосферу цього прекрасного твору. Я гарно провела час зі своїми друзями, розглядаючи цікаві об’єкти, пов’язані з не менш цікавою поемою.

Новожилова Єлизавета

Загалом після відвідування музею у мене склалося чудове враження про українську художню культуру, я навіть не очікувала, що мені так сподобаються творчі доробки наших співвітчизників. Я побачила сотні прекрасних витворів мистецтв і зрозуміла, що пишаюся нашими українськими митцями і вважаю, що їх картини та доробки варті уваги не лише українців, а й всього світу!

Хархан Леся

 

Я відвідала Національний художній музей, в якому був представлений проект          " Енеїда" . Мене здивував цей проект тим, що коли я читала цей твір, я сприймала його не більше, ніж просто твір, який варто прочитати, аби підготуватись до екзаменів, але сьогодні я подивилась на цей витвір з іншого боку. Я побачила багато картин на тематику Енеїди, також я дивилась мультфільм за мотивами цього твору і читала вислови відомих поетів і художників стосовно нього. Цікавим є те, що спочатку "Енеїда" Котляревського дуже часто сприймалась локально - як явище полтавської культури, як місцева славетна пам’ятка. Особливу уваги їй почали приділяти у часи революцій, сталінізму, воєнного та післявоєнного періодів. Велику увагу приділяли саме образу Енея, а козаки вже більше нагадували образи солдатів Другої світової, аніж селян часів Котляревського. Я дізналась, що за всі роки найбільше приділяли увагу художньому наповненню поеми три художники: Олександр Довгаль, Анатолій Базилевич і Олександр Данченко. Мене вразили різноманітні примірники книг різних років видання. А також мені запам’яталась вивіска 1910 року про виставу" Енеїди", від неї немовби віяло тими давніми часами. Проект "Енеїда", за словами авторки цього ж проекту,  є глибоке дослідження , на перший погляд, звичних речей, як візуальні образи, завдяки яким я глибше пірнула в нашу українську культуру і, врешті-решт, в "Енеїду" як літературний твір. Я зробила висновки, що необов’язково якщо ми прочитали певну книгу, продивились якийсь фільм чи побачили якусь картину, то ми вже знаємо про це все. Ні, варто подивитись на щось з іншого боку сторони, і все відкриється по-новому! У цьому  випадку я можу це сказати про "Енеїду".

 Дідук Марина

 

З 24.08. 2017 по 29.10.17 у Національному художньому музеї проходить виставка «Проект Енеїда»- новий погляд на поему Івана Котляревського «Енеїда». Особливу увагу було приділено ілюстраціям даної поеми. Оскільки вперше поема «Енеїда» була видана 175 років тому, а видавалася вона неодноразово, то існує багато варіантів ілюстрацій, кожен з яких містив в собі відбиток того часу, коли були створені. Таким чином, на прикладі ілюстрацій лише однієї поеми ми можемо побачити розвиток образотворчого мистецтва в Україні.

Поема «Енеїда» була не тільки літературним твором, а й ставала сценарієм для театральних постановок, опери, мультфільмів, навіть стала натхненням для рок- гурту «Еней». Найбільше мені вразила різноманітність жанрів, в якому малювалися ілюстрації. Від чорно-білих малюнків першого видання до акварельних розкадровок мультфільму «Енеїда». Найяскравішим для мене було зображення пекла Анатолієм Базилевичем. Валентин Гордійчук, працюючи над поемою «Енеїда», розглядає її скрізь призму сучасності. Так у нових серіях втілюються події Майдану 2013-2014 років, військових дій на Сході. Найбільший відгук такі переживання знаходяться у сценах пекла, де тло складається з елементів сучасності. Отже, поема «Енеїда» знаходить відгук в будь-якому році і інтерпретується в сучасності. Як висновок, можна сказати, що виставка була для мене пізнавальною та цікавою.

Плющакова Катерина

 

 

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook