Науково-педагогічні працівники факультету ветеринарної медицини взяли участь у VII Міжнародній науково-практичній конференції «Ветеринарні препарати: розробка, контроль якості та застосування»

11 жовтня 2017, 12:20

4-6 жовтня у місті Львові на базі ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок відбулася VII Міжнародна науково-практична конференція «Ветеринарні препарати: розробка, контроль якості та застосування», організаторами якої були  Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Національна академія аграрних наук України, Державний науково-дослідний контрольний інститут ветеринарних препаратів та кормових добавок.
Участь у даному заході взяли провідні та молоді вчені академічної та вузівської науки в галузі ветеринарної медицини та тваринництва; керівники, спеціалісти і дистриб'ютери установ та підприємств, які розробляють, контролюють, випускають, зберігають та реалізують ветеринарні препарати, корми і кормові добавки, продукцію тваринництва в т. ч. птахівництва. Зарубіжна наука і практика була представлена провідними спеціалістами більше ніж з 15 країн світу. Програмою конференції передбачалося біля 120-ти доповідей від представників різних організацій Австрії, Азербайджану, Білорусії, Великобританії, Німеччини, Латвії, Литви, Польщі, Саудівської  Аравії, США, України, Франції, а загальна кількість учасників була майже 300 осіб.

Від НУБіП України учасниками конференції були завідувач кафедри фармакології та токсикології, проф. Духницький Володимир Богданович, доцент кафедри мікробіології, вірусології та біотехнології Новицька Ольга Володимирівна, аспірант кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи Мазуркевич Владислав Ігорович.
У перший день на пленарному засіданні було заслухано 22 доповіді, серед яких найбільша кількість стосувалася питань антибіотикорезистентності та шляхів її подолання, мікотоксинів та мікотоксикозів тварин, особливостей ринку ветеринарних препаратів у різних країнах, вимог та запровадження GMP у виробництво ветеринарних препаратів, запровадження та дотримання НАССР як системного інструменту забезпечення безпеки харчових ланцюгів, поточної епізоотичної ситуації з АЧС в Європі і Україні та інші.
Другий день конференції був присвячений секційним засіданням, на одному з яких головував проф. Духницький В.Б. Представлені доповіді стосувалися розробці нових ветеринарних препаратів, впливу сполук купруму в неорганічній та органічній формах геометричні показники та структурні параметри кісток курчат-бройлерів, мікотоксикозів тварин, застосуванню протимікробних засобів для лікування дрібних домашніх тварин. Досить актуальною у виступах була інформація молодих науковців відповідно до тематик їх дисертаційних робіт.
Найбільшу зацікавленість присутніх викликала доповідь Авдагонка В.Б. (Вітебська ветеринарна академія, Білорусь) на тему  «Конструювання нових високоефективних фітопрепаратів». У доповіді було наголошено, що в сухих екстрактах, отриманих з лікарських рослин, під впливом ультразвуку відбуваються зміни хімічної структури діючих начал та, відповідно, біологічної активності. Зокрема, екстракт, отриманий із звіробою дірявого та оброблений ультразвуком втрачав протимікробні властивості, а антигельмінтна дія відносно фасціол та дикроцелій перевищувала відомі синтетичні препарати.
Не менш цікавою була доповідь д.хім.н., професора Національного університету «Львівська Політехніка» Лубенець В.І., присвячена розробці ветеринаних препаратів на основі тіосульфатних субстанцій. Згідно результатів її досліджень, експериментально встановлено, що тіосульфатні сполуки володіють високою біологічною активністю, яка може змінюватися залежно від їх структури (протимікробна, противірусна, протипухлинна та протипаразитарна та ін.).
Ряд доповідей, що стосувалися впливу органічних та неорганічних солей Купруму на геометичні та структурні параметри кісток курчат-бройлерів, а також впливу пренатальної обробки β-метилбутирату на морфологію тонкої кишки норок були зроблені науковцями з Природничого університету в Любліні і Національного ветеринарного інституту (м. Пулави, Республіка Польща).


Також слід відзначити роботу двох круглих столів: «Законодавчі та практичні аспекти впровадження  НАССР в Україні при виробництві кормів» та «Особливості впроваження належної виробничої практики (GMP) та досліджень біоеквівалентності в Україні».
Під час роботи конференції відбулася презентація підготовленого академіком НААН Хмельницьким В.Б. та професором Духницьким В.Б. (НУБіП України) підручника «Ветеринарна фармакологія», який отримав позитивну оцінку та схвальні відгуки присутніх.
Програмою конференції були передбачені екскурсії, відвідування музеїв та Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької.
Матеріали конференції опубліковані в Науково-технічному бюлетні ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок і Інституту біології (випуск 18, №2, 2017).

 

Завідувач кафедри фармакології та токсикології,
професор Духницький В.Б.


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook