Факультет тваринництва та водних біоресурсів – Апімондія 2017: співпраця триває

11 жовтня 2017 року

      З 29 вересня по 4 жовтня 2017 року в Стамбулі проходив 45 Міжнародний Конгрес бджільництва – Apimondia 2017. Апімондія – Міжнародна Федерація Бджільницьких Асоціацій – всесвітня організація, метою якої є об'єднання вчених, підприємців та громадських діячів, зайнятих в галузі бджільництва. Головний офіс Федерації знаходиться в Римі. Очолює організацію Президент Апімондії – Philip McCabe.

Ebrahim Ali Mady (другий з права)

     На сьогоднішній день членами Апімондії є об'єднання пасічників з понад 115 країн світу. Загальна чисельність, членів світових бджільницьких асоціацій, що входять до складу Апімондії, становить 3.548.863 осіб. Проте кількість фахівців, які не є бджолярами, але їх професійна діяльність тісно пов'язана з бджільництвом (вчені, апітерапевти, працівники освіти, трейдери, виробники обладнання, фармацевти, виробники ветеринарних препаратів, представники туристичних компаній та державних установ т. д.), та котрі входять до складу Апімондії, становить близько 15% від кількості бджолярів, членів світових бджільницьких асоціацій.

  

    На сьогоднішній день стратегія Апімондії – це створення різних інструментів впливу на розв’язання термінових та менш термінових проблем бджільництва, формування політики із збереження біорізноманіття та здійснення зв'язку між різними державними органами.
     В Стамбулі конгрес пройшов під девізом «Let’s bee where the continents meet». За структурою проведення конгрес поділяється на дві частини - наукову та виставку (АпіЕкспо). Виставковий зал займав 16 тис. м2, де розмістилось понад 200 павільйонів учасників із всього світу. Приємно відзначити, що на 45 міжнародному конгресі з бджільництва Україну представляти понад 10 різних стендів (виробники меду та обладнання, експортери продукції бджільництва, громадські організації, науковці, пасічники).

  

     В ході роботи конгресу в Стамбулі було відсвятковано 120-річчя з дня проведення першого міжнародного пасічницького конгресу, який відбувся в столиці Бельгії у 1897 році.
     Приємно відзначити, що така подія проходила за безпосередньої участі місцевих органів влади, а саме міністерств лісового господарства і водних ресурсів, продовольства, сільського господарства і тваринництва, митниці і торгівлі, міністерства по справам ЄС та ін. До речі міністерство продовольства, сільського господарства і тваринництва зазначено як член місцевого організаційного комітету Apimondia 2017, а при відкритті генеральної асамблеї сам міністр виступив з привітальним словом до бджолярів всього світу. В своєму виступі він зазначив про важливу роль бджіл у формуванні продовольчої безпеки країни, розповів про підтримку держави у бджільництві Туреччини.

     На 45 міжнародному конгресі Apimondia 2017 від України було представлено 5 наукових робіт, дві з них – від факультету тваринництва та водних біоресурсів доцента кафедри конярства і бджільництва Олексія Лосєва та аспірантки кафедри Ганни Ягіч.
     Особливу зацікавленість викликала доповідь, що стосувалась особливостей українських бджолиних маток. У сучасному світі спостерігається тенденція до збереження та використання місцевих (лаконічних) бджіл як запоруки профілактики захворювань та оптимального медозбору. Приємно було чути пасічника з Сибіру який вже десятки років в себе використовує українську породу бджіл і приїхав на конгрес за «розумними контрольними вагами» і поїхав ні з чим. Бо на виставці були ваги з максимальною вагою 150 кг, а його бджоли (українські) приносять 185 кг. В такі моменти відчуваєш особливу гордість як розкривається потенціал української бджоли в умовах короткого, але «буйного» літа.

  

     Якщо говорити про сучасні тенденції в бджільництві через призму конгресу, то можна виділити кілька, а саме збільшується в світі «лінійка» виробленої продукції бджільництва, велику увагу виробники приділяють воску бджолиному обніжжю, маточному молочку, трутневому гомогенату. Слід відмітити цьогорічну зацікавленість в медах ексклюзивних сортів таких як каштановий (Туреччина), манука (Нова Зеландія). І знову приємно відмітити, що нам є що запропонувати. Так, одна із сучасних медових компаній України Beehive представила мед з гречки. Йому не було рівних за органолептичними та якісними показниками, стенд компанії весь час був в центрі уваги, де відвідувачі хотіли скоштувати «дивного» меду з України. Проте це лише маленька частина того чим наша країна багата. Але насторожує й та інформація яка обговорювалась науковцями всього світу на пленарних засідання конгресу. Вчені звернули увагу, що виробництво меду щороку збільшується на фоні зменшення чисельності бджолиних сімей в світі. Обговорили можливі наслідки від застосування деякими країнами технологій для так званого «прання» меду (або мед без бджіл). При цьому сучасні лабораторії підтверджують якість зазначеного сорту меду (фальсифікат найвищого ґатунку).

     Конгрес відвідав президент об’єднаних арабських пасічників Ebrahim Ali Mady, якого дуже зацікавила інформація про підготовку магістрів з бджільництва на факультеті тваринництва та водних біоресурсів, а його колега, який перед цим відвідав кафедру та ознайомився з навчальними планами з бджільництва підтвердили готовність навчати своїх студентів бджільництву.

Роберт Хлебо колега із Нітри (Словатчина)

Олексій Лосєв, 
доцент кафедри конярства і бджільництва

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook