"Енеїда" очима студентів

5 жовтня 2017 року
Київ, Національний художній музей України

 «ЕНЕЇДА» ОЧИМА СТУДЕНТІВ:

уроки українського мистецтва для студентів нашого університету

Кінець літа – початок осені 2017 р. ознаменувалися для киян масштабною культурною подією, що отримала назву «Проект Енеїда», який позиціонується організаторами як новий погляд на феномен легендарної поеми Івана Котляревського. Кафедра української та класичних мов не могла залишитися осторонь цієї події. Адже І. Котляревський не лише травестував сюжет поеми римського поета Вергілія, а й наповнив його національним змістом, створив цілком оригінальну поему, в якій з енциклопедичною широтою і точністю відобразив життя і побут українського народу. Кожен із викладачів української чи латинської мов, українознавства чи української літератури може віднайти в цьому творі матеріал для своєї дисципліни, розповісти цікаву інформацію в аспекті того предмету, який викладає. 

 

4 жовтня 2017 р. студенти-першокурсники нашого університету (7 та 9 груп спеціальності «Ветеринарна медицина», 5 групи спеціальності «Автоматизація і комп'ютерно-інтегровані технології») на чолі з викладачами кафедри відвідали Національний художній музей України, щоб ознайомитися з «Проектом Енеїда».

Цей проект презентує широкому загалу цілісний зріз візуальної складової твору, який є ключовим для української культури. «Проект Енеїда» — перша виставка, що акумулює близько 200 визначних артефактів: ілюстрації, станковий живопис і графіку, театральні афіші, мультиплікацію, фото- та відеоматеріали, книжкові видання з приватних колекцій та 11 музеїв України, які стосуються візуальних образів поеми Івана Котляревського.

За 175 років свого існування поема ілюструвалася багатьма художниками, і кожне її видання може чимало розповісти про Україну різних періодів. В ілюстраціях до «Енеїди» різних періодів зашито декілька шарів культурної пам’яті українців. 

Студенти ознайомилися з «Енеїдою» як своєрідним посібником з історії українського мистецтва. Майже кожна художня епоха, починаючи з кінця ХІХ століття, була втілена у візуальних образах: від реалізму поема переходить до авангарду та експресіонізму, виражається крізь соцреалізм і народну творчість, врешті-решт стає схожою на малюнки до коміксу, одночасно втілююючись через медійне мистецтво – мультиплікацію.

«Енеїда» здатна витримати будь-яку трансформацію, однаково гармонійно набуваючи форми театральної вистави чи основи для інтер'єру літературної кав'ярні.

По закінченню екскурсії студенти не тільки збагатили власні знання з української історії та культури, але й відчули велику гордість за феноменальний твір української літератури, почали краще усвідомлювати власну історію та ідентичність.

Еней був парубок моторний…

  

Наші дівчата білолиці…

 

Енеус ностер магнус панус

             I славний троянорум князь…

 

  

Семашко Т. Ф., доцент
Мазур Н. В., доцент
Лапа О.В., доцент
Балалаєва О.Ю., ст. викладач

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook