Студенти 2 курсу факультету ветеринарної медицини вивчають біохімічні процеси травлення та ознайомлюються з науковими дослідженнями українських вчених (до 80 річчя з дня народження професора Г.І. Калачнюка)

5 жовтня 2017, 13:00

4-5 жовтня 2017 року згідно навчального плану кафедри біохімії імені акад. М.Ф. Гулого професором Лілією Григорівною Калачнюк були прочитані лекції на теми: «Біохімія травлення і особливості травних процесів у різних організмів» і «Biochemistry of digestion and features of digestive processes in different organisms» студентам 1-6 і 7 груп 2 курсу факультету ветеринарної медицини, відповідно.


Метою лекцій було представлення спільного і відмінного у біохімічних процесах травлення у тварин з одно- і багатокамерними шлунками. Знання стосовно перетворень різних класів органічних сполук за перетравних процесів і розуміння особливостей травлення у різних організмів є важливими для майбутніх фахівців ветеринарної медицини. В лекції було підкреслено роль вчених та їх досліджень, завдяки яким були отримані знання стосовно метаболічних процесів під час травлення. Одним із таких досліджень було вивчення субстратно-дієтичної стимуляції процесів становлення рубцевого типу травлення у жуйних тварин з раннього віку та ролі білоксинтезуючого апарату клітин тканини слизової оболонки рубця на рівні регуляції початкових етапів аміноацилювання транспортних РНК, яке проводилося колишнім викладачем кафедри - професором Григорієм Івановичем Калачнюком (1937-2014), якому в цьому році мало би виповнитися 80 років. Ним вперше з’ясовано основні ланки становлення рубцевого типу травлення та інтермедіарного метаболізму у відгодівельного молодняку великої рогатої худоби у віковому аспекті за умов довготривалого впливу багатьох паратипових чинників.

Лекційний матеріал був поданий чітко і логічно поєднувався з прикладами наукових досліджень закордонних і вітчизняних вчених, зокрема професора Г.І. Калачнюка, який у свій час яскраво представляв його у своїх лекціях студентам факультету ветеринарної медицини впродовж 2010-2014 років.


Гуртківцями студентського наукового гуртка «Вивчення молекулярно-біологічних механізмів регуляції обміну речовин із поглибленим студіюванням англійської біохімічної термінології» (керівник – проф. Л. Калачнюк) були розглянуті матеріали опублікованих досліджень Г. Калачнюка та його послідовників, а також книги, які ознайомлювали з біографічними даними та описом досліджень і основних робіт вченого.

Професора Г.І. Калачнюка як викладача і вченого пам’ятають у Національному університеті біоресурсів і природокористування України.
 

О.В. Арнаута, доцент кафедри біохімії ім. акад. М.Ф. Гулого,
Л.Г. Калачнюк, професор кафедри біохімії ім. акад. М.Ф. Гулого

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook