Модуль Жана Моне "Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС" (587548-EPP-1-2017-1-UA-EPPJMO-MODULE)

кафедра ветеринарно-санітарної експертизи НУБіП України

 

Одним із ключових пріоритетів України є стратегічна інтеграція нашої країни в Європейський Союз, яка визначається її тісним географічним розташуванням та взаємодією у торгівлі, насамперед, сільськогосподарською продукцією. Законодавство та стратегія ЄС у сфері гарантування безпечності харчових продуктів постійно змінюються та вдосконалюються завдяки надбанню нового досвіду та науковим дослідженням. Відповідно до Угоди про асоціацію Україна повинна наблизити санітарне та фітосанітарне (СФС) законодавство до вимог ЄС, щоб отримати дозвіл на експорт до країн-торговельних партнерів, які визнають систему контролю ЄС. У 2016 році Кабінет Міністрів України оголосив про створення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів (Держпродспоживслужби) як нового компетентного органу для всіх продуктів тваринного та рослинного походження, харчових продуктів та кормів на базі Держветфітослужби України. Реформування системи контролю безпечності харчових продуктів та створення нової служби  показав, що в нашій країні ще недостатньо поінформовані про концепцію безпечності харчових продуктів та основні аспекти офіційного контролю за безпечністю харчових продуктів в ЄС, що також підтверджується кількома європейськими проектами, які нині тривають в Україні. Такий стан є результатом, принаймні частково, недостатньої інформації в галузі контролю за безпечністю харчових продуктів і відповідальністю залучених суб'єктів, та серйозних прогалин у навчальних програмах майбутніх ветеринарних експертів. Міждисциплінарний характер забезпечення безпечності харчових продуктів вимагає складних знань майбутніх фахівців з харчової безпечності. Органічне сільськогосподарське виробництво, що набуває значного розвитку в нашій країні, вимагає від фахівця з безпечності харчових продуктів знань про основні європейські вимоги до такого виду продукції.

Модуль Жана Моне в галузі управління безпечністю харчових продуктів ЄС сприятиме кращому розумінню європейської системи безпечності харчових продуктів  та цілей офіційного контролю на рівні ЄС.

Модуль Жана Моне в галузі управлінні безпечністю харчових продуктів Європейського Союзу сприятиме кращому розумінню системи гарантування безпечності харчових продуктів, що застосовується в ЄС та цілей офіційного контролю харчових продуктів в країнах Євросоюзу. Цей курс матиме додаткову цінність з точки зору розробки та модернізації навчальних програм та розуміння ролі ЄС та національних органів в управлінні політикою безпечності харчових продуктів, що забезпечить студентів відповідні знаннями, необхідними на нинішньому ринку праці в Україні.

РЕЄСТРАЦІЯ НА ІІ ЕТАП МОДУЛЮ

Європейські практики протидії резистентності до протимікробних препаратів

 27 вересня 2019р. координатор проекту Модуль Жана Монне "Контроль безпечності харчових продуктів в ЄС" Марія Галабурда виступила з доповіддю "Потенційні шляхи запобігання розвитку стійкості до протимікробних препаратів у харчовому ланцюзі: Європейські практики" на  Всеукраїнському науково-практичному семінарі «Антибіотикорезистентні мікроорганізми в об’єктах харчового ланцюга», присвяченому 100-річчю заснування факультету ветеринарної медицини НУБІП України.

Захід відбувався в рамках науково-практичної програми «Ветеринарна медицина» XII Міжнародної виставки LABComplEX. Аналітика. Лабораторія. Біотехнології. HI-TECHLABComplEX (м. Київ, ВЦ "ACCO International", пр-т Перемоги, 40-Б, зал № 2) 

 

Розпочався третій етап реалізації Модуля Жана Моне "Контроль безпечності харчових продуктів в ЄС"

 Реалізація третього етапу Проекту розпочалася із викладання студентам ОС "Магістр" першого року навчання спеціальності 212 "Ветеринарна медицина" Модуля "Контроль безпечності харчових продуктів в ЄС" в рамкаж дисципліни "Державна ветеринарно-санітарна експертиза".

 

 

 

Викладаємо основи європейских підходів до контролю безпечності харчових продуктів магістрам ветеринарам

Студенти магістри першого року навчання за спеціальністю 211 "Ветеринарна медицина" мають нагоду розглянути підходи до контролю безпечності харчових продуктів завдяки

 

 

 

Відкриття модуля "Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС"

 Відкриття модуля "Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС"

 
12 лютого 2018 року
кафедра ветеринарно-санітарної експертизи

В рамках програми Ерасмус+ Модуль Жана Моне 12 лютого на кафедрі ветеринарно санітарної експертизи розпочалось впровадження курсу "Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС".
Курс призначений для студентів ОС «Магістр» за спеціальністю «Ветеринарна медицина» та «Ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза».
Курс зосереджений на основних принципах Закону про харчові продукти ЄС, зокрема тих статей що стосуються ветеринарного контролю, включаючи гігієну харчових продуктів, аналіз ризиків та незалежних наукових висновків, запобігання, відстеження походження всіх продуктів, прозорості та чіткої, однозначної інформації про харчові продукти та корми, чітко визначені обов'язки всіх учасників агропродовольчого ланцюга.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Проект Програми Еразмус+: Жан Моне, підготовлений на кафедрі ветеринарно-санітарної експертизи – один із 12 проектів-переможців конкурсу 2017 р. в Україні

 Виконавче агентство з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА) оголосило результати конкурсу 2017 р. за напрямом Жан Моне Програми Європейського Союзу ЕРАЗМУС+ з європейських студій.


У лютому 2017 року викладачами кафедри було підготовлено та подано на конкурс проект модуля за програмою Ерасмус+ Жан Моне 587548-EPP-1-2017-1-UA-EPPJMO-MODULE “EU Food Safety Control” («Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС»). Процедура відбору тривала понад 5 місяців і на кінець липня стали відомі результати. Поданий кафедрою проект отримає фінансування від Європейського Союзу.

Міжнародна освітня програма ЄС: ЕРАЗМУС+ ЖАН МОНЕ (JEAN MONNET PROGRAMME), заснована у 1990 пов'язана з ім'ям французького підприємця і державного діяча, економіста Жана Моне – засновника та президента Європейського об'єднання вугілля та сталі (ЕОВС, 1950 р.), яке поклало початок створенню Європейського економічного співробітництва (ЄЕС, 1957 р.), далі Європейський Союз (ЄС). Основна ідея програми – прагнення до об'єднання Європи, пропаганда переваг євроінтеграції, підтримка і розвиток співробітництва, розповсюдження європейських студій в Європі та інших континентах. Ініціатива грантових умов програми належить раді європейських університетів та викладачам усіх країн світу, які проводять наукові дослідження в сфері європейської інтеграції. Грантові кошти мають цільове призначення і виділяються університетам на започаткування в навчальному процесі викладання дисциплін, які безпосередньо пов'язані з процесами розвитку європейського права, європейської економіки, освіти, науки, культури, історії, теорії та практики європейської інтеграції.

Відбір проектів на конкурс здійснюється відділом Європейської Комісії (Брюсель) з питань освіти та культури щорічно за відповідними вимогами. Зміст Європейського освітнього модуля Жана Моне за умовами грантового проекту, полягає у розробці та викладанні спеціально розроблених короткотермінових курсів з питань європейської інтеграції для певної категорії слухачів.

Цього року було подано 833 заявок на отримання фінансування в рамках програми. З країн-членів Програми було відібрано 138 проектів. 10 українських вищих навчальних закладів та одна громадська організація отримають фінансування від Європейського Союзу на реалізацію 12 проектів в рамках напряму Жан Моне, загальна вартість яких близько 400, 000 Євро. Максимальна сума фінансування проекту, поданого кафедрою ветеринарно-санітарної експертизи становить 29 тис 232 €.

Модуль Жана Моне в галузі управлінні безпечністю харчових продуктів ЄС сприятиме кращому розумінню системи гарантування безпечності продуктів харчування, що застосовується в ЄС та цілей офіційного контролю харчових продуктів в країнах Євросоюзу. Цей курс матиме додаткову цінність з точки зору розробки та модернізації навчальних програм та розуміння ролі ЄС та національних органів в управлінні політикою безпеки продуктів харчування, що забезпечить студентів відповідні знаннями, необхідними на нинішньому ринку праці в Україні.

Марія Галабурда,
доцент кафедри
ветеринарно-санітарної експертизи

 

 

Лідер модуля
Якубчак Ольга Миколаївна

Тел.:

Електронна пошта: [email protected]

 Завдувач кафедри ветеринарно-санітарної експертизи, професор. Має багаторічний досвід досліджень та викладання в галузі оцінки безпечності та якості харчових продуктів, практичний досвід впровадження міжнародних та європейських стандартів в національну систему стандартів гарантування безпечності харчових продуктів. Вона працювала експертом та консультантом в національних установах (член технічної комісії 93/3 "Контроль за безпекою харчових продуктів", Національна комісія Кодексу Аліментаріус України (2006-2015 рр.)), сертифікований фахіфець з "Управління безпечністю харчових продуктів відповідно до HACCP" (сертифікат№: UA / 009/000016) . У 2008 році була учасницею тренінгу "Аудит системи HACCP" в рамках ініціативи "Краще навчання задля безпечності харчових продуктів" (BTSF - Better training for safer food ) організованої Директоратом з питань охорони здоров'я та захисту прав споживачів Європейської Комісії , яка охоплює європейське законодавство про харчові продукти та корми, правила охорони здоров'я та благополуччя тварин і здоров'я рослин. Упродовж трьох останніх навчальних років вона розробила та впровадила ряд лекційних курсів для студентів ОР Магістр «Аналіз мікробіологічних ризиків в харчових продуктах і кормах», «Офіційний аудит системи забезпечення безпеки харчових продуктів та кормів" та була керівником проектної групи з відкриття нової спеціальності "Ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза".

 

координатор модуля
Галабурда Марія Алімівна

Тел.:

Електронна пошта: [email protected]

 Кандидат біологічних наук, доцент кафедри ветеринарно-санітарної експертизи. Викладає на англомовному потоці дисципліну ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології та стандартизації продуктів тваринництва. Вивчає підходи до аналізу і оцінки ризиків харчових продуктів. Брала участь в європейських освітніх програмах та міжнародній дослідницькій програмі (NATO CLG (SA LST.CLG977291), голландсько-українському проекті Infomoloko, тренінгах Проектів Twinning "Підтримка української ветеринарної служби у вдосконаленні правових та технічних аспектів системи контролю харчових продуктів ", проект EuropeAid / 114025 / C / SV / UA  тренінгів з вимог законодавства ЄС щодо імпорту продуктів тваринництва. Мала досвід інспектування підприємств з виробництва харчових продуктів для METRO в компанії Bureu Veritas (сертифікат № UA / 034/00052).

 

учасник модуля
Білик Руслан Іванович

Тел.:

 Кандидат ветеринарних наук. Має досвід роботи в галузі якості та безпечності харчових продуктів та розробки, впровадження стандартів, процедур, інструкцій, настанов, правил. Займався проведенням курсів з впровадження GLP, GMP в Інституті післядипломної освіти Національного університету біоресурсів і природокористування України. Експерт з органічного виробництва молочних продуктів у проекті Швейцарського науково-дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL). 

 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook