«Продукти стають недоступними!»: участь у прес-конференції РІА Новини Україна

8 вересня 2017 року

   Доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі Панкратова Л.Л. взяла участь в якості експерта у прес-конференції РІА Новини, 30.08.2017. Проблему подорожчання продуктів харчування також обговорювали: Олег Пєнзін, виконавчий директор Громадської організації «Економічний дискусійний клуб» та Олексій Дорошенко, генеральний директор Української асоціації постачальників торгових сіток.
    Пресс-центр РИА Новости УкраинаРИА Новости Украина

    Відео сюжет прес-конференції: 

 https://www.youtube.com/watch?v=VZ6WTQMXodg

Продовольчий кошик середньостатистичного українця з набором традиційних продовольчих товарів подорожчав на 30%, порівняно з серпнем 2016-го. Разом з тим, розмір прожиткового мінімуму за цей же період зріс на 16%, розмір середньої пенсії – на 8%. І лише темпи зростання середньої заробітної плати (37%) відповідають темпам зростання цін на продовольство. 

           Локомотивом такої тенденції стали м'ясні та молочні товари. Зокрема, на свинину й сало ціни зросли на 40%, на яловичину та м’ясо птиці — на 30%, на ковбасні вироби — на 20%, молоко 2,5% жирності, масло тваринне, сир – на 32-36%. 

Така тенденція цін зумовлена рядом чинників: зростанням експортного попиту на окремі види тваринницької продукції, зростанням цін на складові собівартості цієї продукції, тощо. Зокрема, у І півріччі обсяги експорту масла тваринного зросли у  3 рази,  обсяги експорту сиру усіх видів – на  21%,  обсяги експорту птиці – на 39%, свинини – у 2,7 раза.  Купівельна спроможність споживача на зовнішніх ринках вища. Відповідно до цього спостерігається певна кореляція й на внутрішньому ринку.
Разом з тим, темпи зростання цін на ресурси, необхідні для виробництва випереджали темпи зростання цін на вироблену продукцію. Відбулося  здорожчання цін на зерно, як основу раціону годівлі тварин та інші складові собівартості продукції. Якщо порівняти з 2013 р., то ціни на кукурудзу та пшеницю зросли у 3 рази, на дизельне пальне – у 3 рази, тоді як ціни на  живу вагу ВРХ – лише у 2,3 рази, живу вагу свиней та птиці – у 2 рази, молоко сире – в 1,8 раза.
Високі темпи зростання цін на сало та м'ясо птиці пояснюється передусім зниженням купівельної спроможності споживачів, які намагаються заміщати "червоне" м'ясо на дешеві м'ясопродукти. Але не тільки це є причиною зниження споживання "червоного" м'яса. Сучасний темп життя змушує споживачів шукати продукти більш швидкого приготування, дехто віддає перевагу птиці з огляду на дієтичність білого м'яса (птиці, кролів). Світові тенденції також свідчать про популярність курятини.
Цукру минулого маркетингового року було в надлишку (його виробили понад 40% щорічної потреби), тому оператори ринку очікували зниження цін. Проте, активний пошук експортних ринків дав свої результати — було експортовано 750 тис. тонн цукру, що в 10 разів більше ніж 2015/16 МР. Відповідно на внутрішньому ринку ціни на цукор зросли на 16% проти серпня 2016-го. Цьогоріч цукрового буряка посіяли на 9% більше — виробники мають надію закріпитися на експортних ринках. Тому,  ситуація на внутрішньому ринку суттєво залежатиме від експортних цін.
Прогнози щодо цін на продовольство восени невтішні: подорожчання триватиме, проте все ж помірними темпами. Стримувальним чинником виступатиме рівень доходів населення, який хоч і зросте наприкінці року внаслідок низки соціальних ініціатив із боку держави, але усе ж буде досить низьким.
 
Матеріал підготувала
доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі

Любов Панкратова

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook