У новий навчальний рік - з новим підручником!

7 вересня 2017 року

Кафедра фармакології та токсикології НУБіП України була і є основним методичним центром з підготовки та видання навчально-методичної літератури для забезпечення викладання дисциплін «Лікарські рослини», «Ветеринарна фармакологія», «Ветеринарна токсикологія» та магістерської програми «Ветеринарна фармація» у ВНЗ України, в яких здійснюється підготовка фахівців ветеринарної медицини.
Лише за період з 2010 р. співробітниками кафедри підготовлено та видано 8 навчальних посібників та підручників, які рекомендовані Міністерством освіти і науки України, Міністерством аграрної політики та продовольства України, Вченою радою НУБіП України. Зокрема, одним з авторів навчального посібника «Практикум з технології ветеринарних препаратів» (2010 р.) є завідувач кафедри, проф. В.Б. Духницький.
У 2011 р. вперше в Україні співробітниками кафедри (проф. В.Б. Духницький, акад. НААН Г.О. Хмельницький, доц. Г.В. Бойко, доц. В.Д. Іщенко) був виданий навчальний посібник «Ветеринарна мікотоксикологія», друге видання якого здійснено вже у 2015 р.
Важливою подією у 2012 р. стало видання підручника «Ветеринарна токсикологія» українською мовою (автори: акад. Г.О. Хмельницький, проф. В.Б. Духницький  (НУБіП України), акад. НААН О.О. Малинін, член-кореспондент НААН О.Т. Куцан (НДІ експериментальної та клінічної ветеринарної медицини, м. Харків). Принагідно слід зазначити, що до 2012 р.  студенти НУБіП України та інших вишів користувалися російськомовним підручником «Токсикология» (1987 р.).
У 2014 р. вийшов з друку підручник для курсантів і студентів вищих навчальних закладів та слухачів курсів підвищення кваліфікації фахівців служби ветеринарної медицини ЗСУ та інших силових структур «Військова  ветеринарна радіобіологія і токсикологія» (автори: акад. НААН України, зав. кафедри радіобіології та радіотоксикології, проф. І.М. Гудков, проф. В.Б. Духницький, полковник запасу, начальник служби ветеринарної медицини тилу ЗСУ А.М. Радченко).


Для забезпечення дисципліни за магістерською програмою «Ветеринарна фармація» співробітниками кафедри у 2016 р. було підготовлено та видано навчальні посібники «Практикум з фармацевтичної хімії», «Практикум з фармацевтичної технології» (автори: ст. викл. Ю.В. Тимошик, проф. В.Б. Духницький, доц. Г.В. Бойко, доц. В.Д. Іщенко), «Фармакогнозія» (автор: О.К. Гальчинська).
Справжнім подарунком для студентів факультету ветеринарної медицини у 2017 р. cтав підручник «Ветеринарна фармакологія», підготовлений акад. НААН України Г.О. Хмельницьким та проф. В.Б. Духницьким. Електронний варіант навчального видання уже переданий у бібліотеку університету і ним можуть користуватися наші студенти. Найближчим часом «Ветеринарна фармакологія» на полицях бібліотеки з’явиться і у друкованому вигляді.
Підручник написаний відповідно до програми дисципліни «Ветеринарна фармакологія». Він містить вступну частину, яка вимагає передмову, завдання та коротку історичну довідку предмету. Основний зміст підручника складається з двох частин – загальної та спеціальної фармакології. Порівняно з попереднім виданням 1995-го року даний матеріал повністю оновлений. У ньому чітко виокремлено питання фармакокінетики та фармакодинаміки, а також введено нові розділи (гомеопатія, засоби радіопротективної дії, противірусні препарати, поліфіти, фітоміни тощо).
На останньому засіданні кафедри було відмічено вагомість такої роботи науково-педагогічних спірвобітників кафедри. Серед одних з основних напрямків роботи колективу у новому навчальному році поставлено завдання – так працювати!

 

Завідувач кафедри фармакології та токсикології, проф. В.Б. Духницький,
старший викладач  І.М. Деркач

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook